Att hängas ut på Instagram …

Sociala medier ger idag mängder med olika möjligheter beroende på användarens syfte.

Som alltid finns det dock de som medvetet väljer att använda något på ett kränkande sätt. Idag räcker det egentligen att du blir arg på någon för att kunna ”hänga ut” honom/henne offentligt och på detta sätt påverka den personen på ett sätt som tidigare inte var tänkbar.

En 15årig tjej, vän till min dotter,  reagerade när hon i helgen fick flera följare som visade sig vara medelåders/äldre män. En stund senare fick hon veta att någon hade lagt ut en bild på en naken tjej (utan ansikte) med hennes namn på bilden trots att det inte var hon. Bilden var bara en av många på ett Instagram konto vars enda syfte är att kränka unga tjejer, att få de att bli rädda för konsekvenserna och hota de med att nya bilder kommer att läggas ut med deras namn om de inte betalar en summa pengar på några tusen.

Tänk dig om din tonårsdotter skulle raka ut för något liknande, just i den åldern då allt som andra tycker är så viktigt för de…

Tjejen var självklart förkrossad och tänk åter hur hon kan ha känt att dagen därpå behöva gå till skolan och möta blickarna från de som har sett bilden och som ej är medvetna om sanningen bakom den.

Som tur är ringde hennes mamma till skolan och läraren hade tagit upp detta i klassen, tjejen själv hade starkt rest sig från sin stol och berättat att det var hon som hade drabbats. Tufft men även helt rätt att stå rakryggad och visa att man visst är sårbar men även stark.

Alla i klassen har gett henne det fantastiska stödet som man bara skall ge i en liknande situation, läraren och rektorn på skolan har varit otroligt professionella och tagit det hela med stort allvar samtidigt som mamman har både polisanmält och sett till att detta konto blev stängd (de öppnar dock nya hela tiden med liknande innehåll).

Detta är något som kan hända vem som helst men viktigt att man pratar om det, att man uppmärksammar och att man inte bara låter något sådant gå obemärkt. Mamman pratade igår om detta i radion och polisen hade bemött detta seriöst och lovat att något kommer att göras för att spåra användaren.

Någon annan tonårstjej som också figurerade på samma konto var delvis naken med ansiktet synligt, ett kort som hon hade skickat till den kille hon var kär i och som hon litade på. Tänk dig även att vara i hennes sårbara situation …

Sådant kan drabba vem som helst när som helst. Det räcker med att någon inte har den moraliska spärren så kan du bli uthängd offentligt oavsett om det är du eller inte.

Otroligt starkt av både min dotters kompis och hennes underbara mamma att prata om detta, gå ut i radion med det, polisanmäla och visa att man vill bli behandlad med den respekten som vi alla har rätt till.

Vara tonårstjejer och killar har det tillräckligt svårt ändå i den ålder de är och i det samhälle vi lever idag och detta är bara ytterligare en aspekt av nätets mörka sida, där det som står antas spegla en sanning.

4f0b765b-ccf4-4f97-a25a-4062a985aca6

HÄR kan du lyssna på intervjun med min väninna Ann-Louise, mamma till en av de drabbade tjejerna.

 

 

2 thoughts on “Att hängas ut på Instagram …

  1. fyfasen vad jag inte saknar denna ålder just med sånt , min dotter blev inte drabbad på det sättet där emot, startade några tjejer i klassen( som hon var vän med ???)En mobbingsida på nått som heter Lunarstorm ( osäker om den finns längre) vilka vänner va? Tycker ofta det är mest tjejer som gör så mot varandra, och ofta tror jag det handlar avundsjuka Tex eller iaf att mobbarna, känner sig i underläge och måste utsätta andra för att själv få stå i centrum, men jäklar i min låda , vad jag tände till jag ringde direkt till Lunarstorm dom hjälpte mig att skriva ut allt och fick även namnen på dom som hade gjort det skrev ut allt och älgade hem till dom och föräldrarna, kan lova dig det tog slut direkt, inte lätt att vara ung nu för tiden heller man blir så utsatt överallt rycker jag särskilt på nätet, skrämmande, då var det banne mig ”lite bättre” FÖRR ;) ♥ skönt att tjejerna ställer upp för varandra och väljer rätt sida ♥ och att man vågar berätta, som tur har jag alltid haft en bra kommunikation med dottern även om hon tycker jag varit SÅ JOBBIG men nu i efterhand så kan hon erkänna att det var faktiskt bra att jag ”la mig i”
    Kram på dig och god jul till er alla även dom fyrbenta ;) och ha så mysigt med syster o familjen ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *