Människor känner mer empati för hundar än för andra människor…

Rubriken med anledning av en studie som Expressen tar upp HÄR där människor har fått rangordna vilka offer de tyckte mest synd om när det blev utsatta för samma brott.

Blir inte förvånad alls att valpar och bebisar väcker mest empati och att en vuxen hund väcker mer empati än en vuxen man.

Empatin väcks mest för de som inte kan försvara sig oavsett om det är en hund eller en människa.

Har nu lämnat hemmet med en liten Knut som tittade på mig med sina djupa och runda ögon och en Molly som fortfarande inte riktigt har lärt sig att en resväska innebär att någon åker iväg.

Knut  dock vet och varje gång lider jag av vetenskapen att han är så medveten om detta samtidigt som jag tröstar mig i att han även vet att jag alltid kommer tillbaka <3

IMG_0183-980x653

Nicole brukar tycka att det är lite jobbigt när jag åker men idag var det inga som helst problem vilket självklart var väldigt skönt.

Gissar att fokuset var på att hon hade en kompis hemma och att även hon skall snart iväg på sin skolresa som i sig är en anledning till att jag åker iväg just nu.

När jag pluggade psykologi fick vi delta i ett litet ”experiment” som just handlade om att rangordna vilka människor vi tyckte mest synd om.

Vi fick en kort beskrivning på varje person som kunde exempelsvis lyda ”Stina, 70 år, cancer” eller ”Emma, 20 år, våldtagen”.

Vi hade nog ca 10 olika ”beskrivningar” som vi skulle rangordna och när vi var klara fick vi ytterligare lite info på varje vilket gjorde att man oftast kastade om rangordningen.

Sådant är så otroligt intressant att delta i och måste vara ännu mer intressant att forska i.

Visste du exempelsvis att människor som gärna i sina beskrivningar om vad de har blivit utsatta för tydligt markerar lite extra det inträffat tyder på att de vill ”sälja in” sin story och därför även att den nog innehåller en hel del lögner?

Det är sådant som gör att jag hoppas komma in på en kurs i rättspsykologi.

Nåväl, nu skall jag gå och checka in här på Landvetter <3

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *