Vad tycker du? Skall man betala för plast/papperskassen i butiker?

Länge har vi alla fått betala 1:- för plastkassen i mataffären men nu har även kedjor och andra butiker börjat ta betalt för sina plast eller papperskassar.

En papperkasse ligger mellan 2-4 kr, en kostnad som butiker har men som man oftast har bjudit kunden på. Nu har dock flera alltså börjat ta betalt för de med hänsyn till naturen.

Förstår det fullkomligt men om jag går i en finare butik och köper en blus för ett par tusen kronor skulle det kännas konstigt att få frågan: vill du ha en kasse? för att sedan betala kanske 2-3:- för den?

Skall man då även betala för presentförpackningen? Känner inte riktigt att jag vet vad jag tycker känns/är rätt i denna fråga så kan du kanske hjälpa mig genom att sätta dig i situationen att du är kund i en klädbutik och får betala 2:- om du köper ett plagg som kanske kostar exempelvis 1000:-?

Hur resonerar du och hur tror du att du skulle bemöta den frågan? Du kanske redan har fått den och inte ens tänkt på det då du tycker att det är helt ok då vi ändå betalar redan för de när vi handlar mat?

DSC_00858-670x446

Nicole läste här bredvid mig första raden på inlägget och hennes spontana kommentar var ”men mamma, bloggar du om kassar?” och så skrattade hon =) Kanske inte det roligaste ämne men intressant för mig att veta vad Du tycker <3

 

 

 

16 thoughts on “Vad tycker du? Skall man betala för plast/papperskassen i butiker?

 1. Jag har också lagt märke till att butiker har börjat ta betalt men för min del tycker jag att det är ok att göra det för miljöns skull men förstår även dom som kanske finner detta är lite märkligt.
  Hur gör du själv?
  Tack för en trevlig blog som skiljer sig i mängden och visa snart gärna kort på dina små djur igen.
  Kram
  Jenny

 2. Känner mig kluven i detta och det har inte med priset att göra. Absolut att en har råd att betala ett par kronor för kassen. Men jag tycker dels att det kan butiken ”bjuda på” när en köper en dyr vara. Dessutom går en omkring med gratis reklam för butiken eller märket. Men samtidigt är det ett enormt slöseri på naturresurser och borde naturligtvis kosta för konsumenten.

 3. Nej nej nej…
  Visst om du går in på H/M, Kappahl osv så kan jag gärna få frågan o då skippa påsen.
  Men som du säger, köper man en blus för 2000kr vill inte jag få frågan om jag vill betala 2 kr för en kasse.
  Nä då vet jag inte vad, men då får priset på påsen bakas in på ngt sett.
  Det är ju liksom det som är lyxen/känslan också när man köper ngt dyrt att få ett fint paket med fin påse.
  Mvh Ullis

 4. Håller med Ullis, de butiker som är mindre exklusiva får gärna ta betalt. Men i lyxiga butiker är det BIG NONO att ta betalt för kassen.. det tappar sin charm på något sätt! Så svårt att förklara men en viss känsla infinner sig när en handlar i lyxiga butiker, en känsla som enligt mig förstörs om expediten frågar om jag vill betala för en kasse eller om jag har en egen att lägga min nya dyrgrip till blus i ;)

  Även om Nicole retades lite så är detta ett rätt spännande ämne, haha

 5. Skulle det vara märkvärdigare att köpa dyra kläder o då FÅ en märkeskasse så alla ser huuuuur dyrt ni handlar…
  Än att handla på tex HM och får betala för den

  Djävla bullshit!!!

  Miljön!!! Det är därför företagen försöker få oss at tacka nej till plastpåsar. Som finns kvar huuuur länge som helst.

  Nä skärpning! Skaffa en tygkasse, väska eller vad som helst o stoppa kläderna där i.

  1. Då blir min följdfråga följande då jag är lite nyfiken gällande detta då jag själv jobbar i butik. Om kunden stoppar in blusen i en annan kasse där hon redan har annat får jag säga om hon returnerar den dagen efter att jag tar den inte emot om den är skrynklig och därför ej i samma skick som när den köptes då den har legat ihop med annat? Ställer frågan då du förmodligen verkar inte tycka att man skall bjuda på kassen i butiken. Lite nyfiken över hur man tänker kring detta.

  2. Maja, för att få andra att värna om miljön är sättet du kommenterar på verkligen inte optimal.

   Att ge dig själv en klapp på axeln och boosta egot antar jag däremot att den dög till =)

 6. Tycker absolut att även dyrare affärer kan ta betalt för kassen. Om man skulle gnälla över någon krona för en påse efter att ha köpt ett plagg för x antal tusen borde man fråga sig själv hur det är fatt. Har dock ännu inte varit med om det i exklusivare butiker så det återstår att se om de följer kedjornas exempel eller ej.

 7. Jag skulle gladeligen lägga det jag köpt i samma kasse.
  Skulle du som affärsinnehavare inte ta emot den dagen efter för att den är skrynklig??
  Ja då skulle jag nog inte ens välja att handla hos dig

 8. Lägg in det i kalkylen för plagget i en dyrare butik. Det är ju känslan, inget slår en papperspåse med silkespapper runt plagget.

 9. Jag tycker att det är jättebra att lågpriskedjorna tar betalt för kassen med tanke på miljön. Tycker däremot inte att man ska jämföra med de dyrare butikerna, där kan butiken bjuda på påsen, det handlar om olika saker. Lågprisföretagen tjänar pengar på att de säljer oerhört mycket varor i butikerna, folk handlar ofta i deras butiker och mycket. I de butikerna med dyrare varor tjänar företaget på de höga priset, folk handlar för stora summor men däremot mer sällan och inte i lika stor mängd. Konsumtionen av plastpåsar är därför fruktansvärt mycket större hos lågpriskedjorna än hos de dyrare butikerna och därför är det en jättebra idé att för miljöns skull ta betalt för påsarna.

 10. Som sagt, åter igen;
  Jag vill inte ha frågan om betala för påsen i dyrare butik! Det skall ingå och kan bakas in i priset på något sett. Inte frågan om att jag inte skulle ha råd med 2-3 kronor om jag köpt ngt dyrt.
  Sen går det väl för alla butiker att göra lite mer miljövänliga påsar som ej är i plast?
  De kan också bli snygga exklusiva för de dyrare märkena. Det kan vara tyg, papper, otervunnet papper, bambu el liknande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *