”Reklambilder” som väcker känslor …

De som känner mig vet nog att jag är en person som sällan visar sin irritation av den enkla anledningen att jag nog sällan blir irriterad eller arg men så finns de där tillfällen som faktiskt utgör undantagen.

När vi åkte moppe på Koh Samet såg jag en liten liten bur med en ekorre i den och under de förvånade ögonen av min vän som tycker nog att jag är den som sällan vill göra sig obekväm gick jag rakt in på det kafé och bad att prata med ansvarige.

Häromdagen såg jag, som många fler än mig, den vackra Lucia bilden som har blivit någon slags sociala medier debatt pga. att den har fått väldigt kränkande kommentarer gällande barnets hudfärg och kön för att självklart även mötas med den respekten som den här bilden verkligen är berättigad.

Säg till mig vad som är provokativt med den här bilden på två tindrade ögon…

15241884_10154826698068338_3708987011991370683_n-1

Barnets kön reflekterade jag inte ens på för trots att jag är den som står för att jag tycker att pojkar skall få vara pojkar och tjejer skall få vara tjejer så ser jag bara ett varmt leende som firar Lucia, en neapoletansk sång som har tolkats i olika länder och som i Sverige firas med det klassiska Lucia tåget och där kärleken till ljuset i det mörka vintern är ett tema.

Skulle denna sång sjungas egentligen bara av oss italienare? Skall jag som kvinna inte kunna klä ut mig till Tomte om inte någon manlig gestalt kan ställa upp på Julafton kväll? Vem avgör?

Blev otroligt upprörd över att vissa människor anno 2016 tar sig rättigheten att kommentera med kränkande ord denna söta bild som Åhléns hade bland annat på sin facebook sida och som de har nu valt att ta bort till hänsyn av barnet och familjen.

Är detta Sverige??? Någonstans kan jag förstå en viss rädsla över vissa kulturer som ser på vissa grundläggande värderingar med andra ögon men här handlar det enbart om ett barn med en något mörkare hudton, en hud nyans man har i vissa länder för att den skall skydda huden från den starka solen som vi inte riktigt har här i norden.

Jag verkligen inte förstår detta …

Provokativa bilder tog alltid (och kanske fortfarande tar) den kände italienske fotografen Oliviero Toscani som tog de flesta av bilderna för den italienska klädkedjan United Colors of Benetton. Vissa är vackra och självklara, vissa mer provokativa.

Här följer några av hans uppmärksammade bilder, sådana som är menade att provocera din intellekt, att få dig att tänka, känna och reflektera. Vissa är mer provocerande, andra visar mer på fakta men sådana fakta som du kanske ibland glömmer bort när du värderar andra.

iconic-photographer-oliviero-toscani-celebrates-50-years-of-magnificent-failures-1447429039

iconic-photographer-oliviero-toscani-celebrates-50-years-of-magnificent-failures-body-image-1447428413

Bilden nedan debatterades mycket minns jag då jag bodde fortfarande i Italien och AIDS var en ”ny sjukdom” som median uppmärksammade väldigt mycket och som skrämde många.

united-colors-benetton

82f77b87c9698f61c8483a82daba2df4-1

e966f6b8824f2fed00b48b8c3e1007fe

oliviero-toscani-united-colors-of-benetton_008

Googla gärna på Toscani för du kommer att få se helt fantastiska bilder som tas med en tanke och med respekt för människan oavsett hudfärg, religion, kön …

Att ens behöva påpeka detta är skrämmande år 2016 <3

2 thoughts on “”Reklambilder” som väcker känslor …

  1. Jag håller med till 100% , vad ska hända efter 2018 jag bara undrar … man blir lite rädd … jättebra skrivet Michela.

    Jag är också Lucia.

    Kram G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *