A & B

Ny solig oktober dag så butiksdörren är öppen trots allt arbete som pågår sedan 7 månader tillbaka på ”gatan” utanför butiken. I situationstecken då det är bara grus för tillfället så en lång process det här som verkligen har påverkat oss butiker på denna gata väldigt mycket, alldeles för mycket helt enkelt men man har inte mycket att säga mot kommunen.

Deras beslut och deras tidsperspektiv tar verkligen ingen hänsyn till oss små företagare och det där med en levande centrum känns inte speciellt levande sedan maj 2016 så bara att att gilla läget gissar jag …

Satt och tänkte på en sak igår kväll.

Om vi säger att A ljuger om A-B och du ogillar B av någon orsak som inte har att göra med att du har träffat B men som har att göra med de där ”vibbarna” som man kan få av ett utseende, ett sätt att uttrycka sig på, vad andra har berättat, mm. Tror du att dina sympatier skulle gå till A och kanske gilla A trots att A kanske är den vars handlande du skulle ogilla om du hade fått hela helhetsbilden av en situation som du skall utvärdera?

Ibland handlar det nämligen inte om att gillar man inte A så måste man gilla B eller vice versa men detta handlar om hur åsikterna vi har mot vissa personer kan påverka vårt tyckande gällande vilka de själva umgås med/tar avstånd av? Ganska intressant det där …

En ung kille som jag kände som litet barn och som var son till en väninna jobbade politiskt för en parti som många hade då som nu väldigt starka åsikter om. Han berättade för mig att oavsett vilka bra förslag han hade under vissa politiska möten där olika partier fanns representerade så möttes dessa alltid med motstånd och röstades ner… Inte för att förslagen var dåliga då dessa hade inte ens med det provokativa som partiet oftast förknippas med men av den enkla anledningen att förslagen kom från honom och det partiet han representerade.

Just det där med att inte skilja på saker och ting verkar vara något som många människor inte riktigt klarar av.

Själv kan jag ogilla någon för vad hon/han har gjort mot mig men kan ändå imponeras av hennes/hans förmågor. Det ena utesluter inte det andra i min värld. Jag gillar inte den personen mer bara för att jag tycker att hon/han är duktig på vissa saker …

Vi säger att jag kanske tom. kan tycka att B agerar barnsligt gentemot A men ändå vet jag att A är den som agerat värst? Att lära sig att skilja på olika handlingar, att inte bedöma utifrån hur illa vi tycker om vissa personer för just dessa är kanske de som vi skulle ha mer förståelse för?

Bara några tankar från en som helt enkelt längtar åter efter att få plugga sociologi, psykologi mm för vi människor är riktigt intressanta att beakta för har vi en gång bildat oss en uppfattning så har vi lite svårt att släppa den. Att inse att jag kanske hade fel finns nämligen inte bland våra önskemål, det är en process som tar tid för vem vill ha fel egentligen?

Under en lektion i sociologi för måååånga års sedan fick vi typ (minns inte riktigt) 8 lappar med ett namn på, en ålder på varje av de och en sjukdom/handikapp. Vi skulle sedan rangordna dessa ”personer” utifrån någon slags ”tycker mest synd om” … Efter att vi hade gjort detta fick vi ytterligare lite info om var och en för att sedan få göra om rangodningen och detta fortsätte kanske vid 2-3 tillfällen till. De flesta ändrade sig utifrån ju mer info de fick så var försiktig i ditt dömande oavsett vad det handlar om.

Du kan nämligen ha fel som de som avslog de ”bra” förslag den killen som jobbade för ett parti som de ogillar hade. Förslag som hade röstats med kanske applåder om de hade kommit från någon annan.

images

Och så avslutar jag med att A-B och alla andra bokstäverna behövs alla i alfabetet, att bokstäverna används som exempel och att jag självklart som alla andra påverkas av egna erfarenheter.

A kan vara jag, B kan vara jag, A kan vara ngn eller någon annan jag känner och B kan vara en eller flera personer.

Det är ju trots allt det man själv har varit med om som man kan vara säker på har inträffat. Påpekar även att mina exempel är inte nödvändigtvis hämtade kring det du tror för du tror bara men självklart handlar det om vänskaper som är eller har varit eller om sådana vänner har erfarenheter av.

Inget märkligare än så och skall återvända att blogga om kläder don t worry =)

2 thoughts on “A & B

 1. ;)) skönt att du ändrade till A B säger jag för det blev lite väl rörigt med ABCD? och var det E med haha,,
  Men säger att du har rätt, tror det är vanligt att tänka/känna så

  1. Hahaha! Kände samma sak också … Läste om och undrade om någon kommer att förstå vad jag menar men inte säkert att röran går fram till den som läser.
   Kontentan är att man skall behandla varje sak för sig och inte påverkas av annat för det är så lätt att vi människor gör.
   Vet att en av mina italienska lärare på gymnasiet i Italien sa vid ett tillfälle att hon hade gett högsta betyg endast en gång tidigare det året och då till någon som hon visste hade åsikter hon inte delade men hans sätt att skriva och uttrycka sig i det italienska språket var perfekta.
   Att kunna skilja A (hans åsikter) med B (det hon skall utvärdera) är inte alltid lätt men det hon skulle göra och gjorde =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *