Idag är det kanelbullens dag och min dotter med kompisen Matilda har idag bakat ljuvliga kanelbullar <
Finns det något godare än en nybakad sådan med kaffe? Jösses, hoppar gärna över en lunch för att få fika :) men sedan några månader tillbaka låter jag nästan alltid bli. Har som tur är kommit ifrån det där, åtminstone för tillfället.
Ingredienser:
- 1/2 paket jäst
- 50 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- 1/2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 8 dl vetemjöl
Till fyllningen:
- 50 g rumsvarmt smör eller margarin
- 2 tsk malen kanel
- 1/2 dl ströcker
Till penslingen:
- ägg
- pärlsocker
Så här gör du:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikron på full effekt (max 800W) ca 30 sek. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 min.
Fyllning: rör matfettet smidigt med kanel och socker.
Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 min.
Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 C i ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.
NJUT av både doften och smaken <3
Låter du bli att fika? Varför?! Man måste njuta av livet😁
Innan hoppade jag över luncher för att just fika men tappade lite matlusten för ca 6 veckor sedan. Bättre de senaste dagarna men vill ändå inte gå upp det jag har gått ner :) men självklart ska jag allt njuta av någon kanelbulle ibland.