Lussekatter med fyllning …

Tjugo dagar till Julafton och nedräkningen har börjat för många som längtar efter denna dag <3

Någon som älskar Julen är min dotter som har en mängd olika aktiviteter inplanerade innan den 24:e förutom en resa till Amsterdam med två väninnor nästa vecka.

Idag träffades Matilda och hon för att baka lussekatter och pepparkakor för vad vore Julafton utan en lussekatt till frukost? Det går liksom inte :)

Självklart bakar de i matchande juliga diadem också när de bakade hemma hos Matilda <3

Dessa lussekatter med fyllning (ca 24 st) får ni självklart receptet de har använt sig av och som de har hittat på nätet.

Fyllning: 150 g smör, 1 dl strösocker, 1 dl vaniljsocker.

Bulldeg: 500 g kall standardmjölk, 50 f färsk jäst, 1 g saffran, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1100 g vetemjöl (ca 18 dl), 200 g rumsvarmt smör.

Pensling: 130 g smör, 2 dl strösocker.

Så här gör du:

  • Fyllning: rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning. Låt stå.
  • Bulldeg: lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsatt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge.
  • Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla upp den till en stor rektangel.
  • Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag.
  • Skär ca 2 cm breda ramsor av degen och rulla ihop dem så som du rullar lussekatter.
  • Lägg på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, i ca 2 timmar i rumstemperatur.
  • Sätt ugnen på 225 grader över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter, tills de är gyllene i färgen.
  • Tag ut ur ugnen och låt svalna en aning innan du penslar dem med smält smör och doppar de i strösocker.
  • Låt sedan svalna
  • NJUT av de!

Imorgon ska jag allt få provsmaka <3

Nu blir det sängen, sovit enbart 3,5 h inatt så behöver några sovtimmar nu …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *