Vem borde betala på första dejten?

Tittar ofta in på Aftonbladet från mobilen och idag var det bland annat en artikel om en liten debatt om något vi alla kan ha åsikter om: vem ska betala på första dejten?

I artikeln står det nämligen att Isabella Löwengrip säger att mannen ska alltid ta notan, om inte annat på första dejten medan Laila Bagge kontrar med att det påstående är nedvärderande för alla kvinnor och dumt. Är det verkligen så att Laila Bagge har rätt i sin kritik?

Jag skulle vilja utveckla svaret så att det kanske blir mer rättvist. Jag tycker nämligen att den som har idén om en middag/drink eller vad det kan vara betalar notan. Den som bjuder ut betalar helt enkelt oavsett om det är mannen eller kvinnan och då jag aldrig kommer med ett sådant förslag är det inte jag som tar upp kortet :) Det där med att väga sina ord är viktig … :)

Ofta är svaren lite mer komplexa då det handlar om hur mycket de som ska ut på dejten tjänar och en mängd andra fakta. Men sedan handlar det om förmågan att kunna byta perspektiv. Är det en kille som studerar eller har ett vanligt jobb är det omöjligt för honom att bjuda på en massa dejter, ohållbart för en vanlig ekonomi …

Det finns även kvinnor som blir förolämpade om de inte får betala halva notan då de vill visa att de kan själva … Själv tillhör jag inte den kategorin men tror att de som bjuder ut mig känner på sig detta redan innan <3

Trender inom dejtingvärlden visar att en första dejt handlar inte längre att gå på en middag tillsammans. Istället väljer flera att ta en fika eller ett glas … Lite mer ekonomiskt och mindre riskfyllt i den bemärkelsen att om personen känns ointressant kan glaset svepas ner snabbt istället för att ”stå ut” med varandra en hel middag.

Som oftast finns det nog inget rätt eller fel svar då det finns en massa olika perspektiv gällande en sådan enkel fråga. Det enda svaret som kanske är rätt är att alla är nöjda med de där oskrivna normerna som gäller för olika personer i dejtingens värld. Gissar att Löwengrip fortsätter att inte betala och Bagge att göra det ibland …

Då det är lätt att tycka något hur tänker du själv om du får frågan om en middag. Tar du fram kortet eller inte? Betalar du hela notan, hälften eller fortsätter du att hålla händerna på bordet? Om du har en dotter vad lär du henne kring frågan och om du har en son skulle du ge samma råd?

16 thoughts on “Vem borde betala på första dejten?

  1. Första dejten alltid killen/mannen punkt.
    Om det blir fler får man väl ta det då men det är väl olika vilken person det är …

  2. Det kan bero på i vilket land och i vilken kulturområde man är.
    Men jag tycker att vi män principiellt alltid skall ta notan ,det har jag försökt inpränta i barnen också.
    Personligen så skulle jag heller aldrig avbryta en dejt tidigare och riskera att kvinnan kände att hon inte dög och kände obehag . Sedan kan det ju också vara svårt att lära känna någon på några få timmar….nä jag tycker man skall ge henne mer än ett tillfälle om hon vill. Man kanske får en ny vän iaf.
    Att avbryta tidigare på dejt :
    Jo kanske om hon var direkt otrevlig,då tycker jag att man kanske kan avbryta tidigare.

    Man behöver ju inte heller alltid mötas på en restaurang eller liknande ,ibland är det ju väldigt spännande att bara prata och vara mellan fyra ögon sas.

    1. Den kulturella aspekten finns självklart också att ta hänsyn till. Idag dejtar man kanske fler personer än vad man gjorde i tidigare generationer och därför kanske svårt för en man rent ekonomiskt att alltid behöva bjuda? Den aspekten finns också …Nog därför middagar blir lite mer sällsynta som en första dejt.

  3. Håller med Isabella, mannen skall betala. Kvinnor betalar så mycket annat inför dejten (nya kläder, smink, fixa håret, osv). Mannen har oftast inga såna utgifter inför en dejt, åtminstone i lika stor utsträckning. Jag förstår inte heller varför det är en så stor grej att mannen betalar, det går att leva jämställt på andra sätt, det är bara en nota, det är inget viktigt, det finns många andra, mycket viktigare, sätt att vara jämställda på. Det behöver inte vara exakt lika mellan män och kvinnor när det kommer till precis allting.

    1. Som du nämner lägger vi tjejer/kvinnor kanske ner mer pengar inför en dejt än vad en man gör så den aspekten finns självklart också.
      Gillar olika perspektiv :)

  4. Min man står alltid för alla kostnader och min månadslön använder jag för att spara eller köpa kläder/smink/behandlingar. Han har ett jobb som gör oss denna möjlighet och för honom är det en självklarhet.

    1. Ekonomin är en relevant aspekt i just frågan kan jag tycka men vid en första dejt kanske man inte har koll på sådant :) Är man ihop eller gifta som ni verkar vara kan jag också tycka att det är en självklarhet men kanske att jag är färgad av min italienska kultur …

  5. Hej!
    Som jag upplevt det är det en stor skillnad från land till land. När jag spenderade en tid i USA var det alltid mannen som betalade, oavsett vad dejten innehöll. Här i Sverige var mina dejter splittade i två.
    Jag tycker som du, att den som bjuder ut på en dejt ska stå för kalaset. Ska nog nämna att jag inte varit på dejt på mycket länge :)

    1. Tror att du har en stor poäng i att det skiljer sig nog från land till land och kanske även inom länderna finns skillnader. Tycker nog att orden ”bjuder ut dig” innefattar att den som uttalar orden står för notan men intressant att höra hur vi alla tolkar, tycker och tänker <3

  6. Inte så jäkla ofta man blir ”utbjuden” på middag. Kanske mer att man kommer överens om att ses. Jag tycker det är väldigt trevligt om mannen erbjuder sig att betala. Och jäkligt snålt om han låter bli😆. Sen vill jag ändå vara med och betala för mig 😊

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *