Blue monday …

Känns livet lite extra deppig just idag? Då finns kanske svaret i begreppet Blue monday: varför är dock just denna dag den mest trista/ deprimerande dagen på hela året?

Måste erkänna att jag aldrig hade hört detta tidigare men blue monday infaller den tredje måndagen i januari, i år just idag den 15:e (om man nu väljer att tro detta).

Begreppet eller denna definition startade 2005 i Storbritannien av Cliff Arnall, psykolog på Cardiff University som publicerade en artikel om detta i tidningen The Guardian.

De parametrar han tog hänsyn till var distansen från Julen, misslyckanden med nyårslöften, ekonomin, motivationen och väderförhållanden. Denna analys ledde till att han ansåg att det dåliga humöret är som värst just den tredje måndagen i januari och att detta leder till att människor försöker kompensera denna något deprimerande sinnesstämning genom att boka exempelvis en resa. Tro mig, jag hade gärna bokat en resa till solen pronto!!!

Flera har självklart motstridigt denna analys som inte anses vara vetenskaplig men trots detta har blue monday blivit lite av en fenomen inom marketing. För att bli lite gladare föreslår olika bolag att organisera en resa, anmäla sig till något nytt och roligt, spendera tiden med de människor vi älskar mest. Just idag är vi nämligen som mest sårbara för att spendera med pengar vi inte har eller göra något som vi kanske redan imorgon hade ångrat.

Oavsett om man tror på detta eller inte så kan jag iaf. själv känna att denna måndag känns inte som den roligaste men då kan det bara bli bättre tänker jag? :)

HÄR kan du läsa mer om detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *