Vi pratar ofta om dessa två begrepp men har du koll på vad de egentligen betyder/innefattar? Det finns inom psykologin lite delade meningar men i stora drag kan man enkelt säga att självkänsla är den grundläggande känslan man har inför sig själv och det egna värdet att existera oberoende av vad man gör.
Självförtroende är istället kopplat till prestationer, alltså en känsla av ”jag kan verkligen det här”.
Genom att hålla isär dessa två begrepp blir det något enklare att koppla bort ett misslyckande så att det inte blir ett kvitto på hur man är som människa.
Minns när Nicole var liten och kunde ibland säga ”nu var jag dum” när hon hade gjort något hon inte borde men där sa jag alltid till henne ”nej Nicole, det du gjorde var dumt men du är inte dum”. En stor skillnad men som vuxen om man går igenom några misslyckanden är det svårare att koppla isär det man gör och den man är.
Forskningen menar att självkänsla är något man får som ett resultat av lyckade erfarenheter medan en allmän uppfattning är att självkänsla är något som leder till resultat.
Om självkänsla är en grundläggande känsla som är svår att sätta fingret på är självförtroende mer kopplat till något man gör och det innebär att man tror att något går att genomföra och är lättare att påverka genom handlingar. Därför är självförtroendet viktig för prestation medan forskning tyder på att självkänsla inte har något samband med att lyckas i skolan, i livet eller hur man handskas med problem.
Det finns många framgångsrika människor med låg självkänsla och många med stora problem som har hög självkänsla.
Då jag älskar Ted Talk så rekommenderar jag DENNA ifall du vill höra någon prata om self efficacy eller situationsspecifikt självförtroende som handlar om att tro på sin egen förmåga att utföra en handling som leder till önskade konsekvenser.
Man behöver kanske inte tänka på självförtroende som något stabilt men kanske som något som kan variera beroende på vilken situation och vilken aktivitet man utför. Jag kan exempelvis ha bra självförtroende gällande att hålla en föreläsning i socialpsykologi men ett sämre sådant när det gäller andra områden i psykologin där jag inte känner mig lika påläst.
Med dessa ord skrivna så hoppas jag att vi kan försöka påminna oss själva att misslyckanden vi kanske har gått igenom är situationsbundna till just den situationen och därför inte ska påverka oss i vilka vi är och i vad vi kommer att klara i framtiden.