Funderingar …

Har du någonsin funderat över hur du skulle vilja ha din begravning eller är jag lite unik i att redan nu ha berättat för min dotter och min fd några detaljer som jag gärna vill de ska förhålla sig till när den dagen kommer?

Är det inte en skyldighet vi har att se till att de som ska fatta besluten har en tydlig bild över hur vi vill ha det? Ska nog fylla i mina önskemål på Vita Arkivet... och självklart har jag anmält mig, sedan många år, till donationsregistret.

Jag vet redan vilka låtar som ska spelas, att min psykolog ska prata istället för en präst, att de som kommer ska klä sig i ljusa färger (beige och vitt helst), att min aska ska spridas i Västersjön där även mina hundar finns och att jag vill ha en intim och personlig begravning (vad det nu innefattar)

Självdistans är något jag uppskattar kanske för att jag har en portion av detta själv. Min självklara fråga är den jag googlade på nätet vars svar från Vårdhandboken är följande:

Implantatet tas ut ur kroppen enligt lokala anvisningar eller enligt anvisningar av tillverkare, eftersom vissa implantat kan explodera vid kremering och ge upphov till skador.

Tänk om det låter som popcorn när jag ska kremeras, haha! Annorlunda funderingar kanske men ändå viktiga sådana om livets sista skede.

10 thoughts on “Funderingar …

 1. Jag har pratat med mina söner om att det är viktigast att begravningen blir som dom vill ha den. Inte som den förväntas att vara. Och vill dom inte ha någon begravning i kyrkan så är det också ok.

  1. Tycker att det är bra att prata om begravning för den dagen kommer och kan vara skönt för våra barn att veta om vi har önskemål kring detta.

 2. Hej 👋 ville bara ställa frågan igen ? Angående då du läser kriminologi , du verkar ju vara en smart kvinna ) min dotter tyckte du fantastiskt som lärare i lerum ! Min fråga är då hur kan du lajka den läkare på insta som nu är misstänkt igen ) samt penningtvätt 🫣🙏 tack annars för fina uppdateringar 🙌

  1. Tack snälla för komplimangen och har nog inget bra svar på din fråga. Är inte så insatt i hans fall mer än att han dömdes till 1 år men överklagade. Mer än så vet jag faktiskt inte men en berättigad fråga som jag inte har något smart svar på. Har jag gillat vissa resultat han har visat upp på sociala medier är det just resultatet jag har ”gillat” vilket inte är samma sak som att tycka att hans brottsliga handlingar är ok. Det där med penningtvätt har jag inte ens koll på.
   Det framgår inte vem som är din dotter men hoppas att hon mår bra och åter tack för din intressanta fråga och för de fina orden <3

 3. Lite ”lustigt! faktiskt, jag berättade för min man nu i helgen om att jag har skrivit mina tankar mm i Vita Arkivet. Han förstod inte anleningen riktigt men min motivering är mest för vår son och att han ska slippa ta en massa beslut och ha funderingar över hur jag eventuellt skulle vilja ha det på min egen begravning. För att göra det enklare för sonen (vet egentligen inte om det blir det, men ändå….) har jag skrivit att han får bestämma själv, jag har inga speciella önskemål, det får vara hans känslor som får styra. Samtidigt kändes det bra för mig att skriva några ord till både sonen och maken, förklara hur mycket jag älskar dem och hur stolt jag är över min son. Jag tror att det kan vara en lättnad för de efterlevande, särskilt om det är en oväntat dödsfall.

  1. Då tänker vi lika där. Även att skriva att du inte har några speciella önskemål är troligtvis en hjälp.
   Personligen har jag rätt så många önskemål som min dotter får allt se till att uppfylla den dagen. Lite extra jobbig får jag väl vara då <3

 4. Bara av egen nyvunnen erfarenhet;
  Din egna begravning är inte din angelägenhet.
  Om du vill bli ihågkommen på ett förutbestämt sätt så har du din chans nu. Idag. Medans du lever och fortfarande har ditt kärleksfulla hjärta.
  När dagen har kommit då dina anhöriga skall ta farväl – är det inte rimligt at du då tillåter att de får göra det de själva står för?
  Det hinner hända en hel del från det att du skriver i Vita Arkivet tills det är ”på riktigt”, förhoppningsvis! <3

  I den stunden kan det kännas fel att du postumt är med och bestämmer. Tror inte att dina nära är så vilsna att de även då behöver din hjälp!

  Sorry om jag raljerar men det finns väldigt mycket tankar.
  Återigen – <3

  1. Beklagar din nyliga erfarenhet kring detta.
   Du har rätt men bara delvis i mitt tycke för jag vill verkligen sluta i den där sjön och kan ändå tycka att det kan vara skönt för min dotter att hon får den infon så att hon slipper stå där den dagen med tankarna om ”vad hade mamma velat?” … Detta innebär inte att jag väljer bort att i nuet inte ta den där chansen som du så fint skriver om.
   Vita Arkivet går nog enkelt att ändra i då den finns även online.
   Aldrig ursäkta sig för att man delar med sig sina tankar, det är alltid intressant med olika perspektiv på saker och ting, det är trots allt så vi får möjligheten att revidera de eller stå fast i de.
   Tack för fina tankar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *