Röda underkläder till Nyårsafton – ett måste om …

Är man född och uppvuxen i Italien vet man att en given tradition till Nyår är röda underkläder, något som sägs bringa tur inför det nya året.

Denna sed är dock väldigt gammal och man hittar den redan vid de första dynastier i Kina där den röda färgen är symbol för goda önskningar och sägs jaga bort olyckan. I Italien fanns denna sedvänja i den antika Rom, redan 31 a.C. i samband med den romerska nyåret. Både män och kvinnor hade då på sig något rött då färgen representerade makt, god hälsa och fertilitet.

(Dessa ursnygga på bild sålde jag i min butik och är från märket For Love & Lemons)

Fortfarande idag lever alltså denna sed kvar i Italien men vill du att det nya året ska ge dig lycka finns det några regler du måste förhålla dig till:

  • underkläderna (oftast trosor) ska du inte köpa själv men du ska få de i present
  • du ska använda de enbart vid ett tillfälle och aldrig mer sen
  • du ska använda de bakvänta med sömmarna utanför för när du sedan tar av dig de kommer de att vara på rätt sida och detta är en symbol för att starten på det nya året kommer att gå just åt rätt håll.

Nu får du helt enkelt ge och önska er röda trosor i present innan morgondagen och om du inte redan visste det sägs det att det är just röda underkläder du ska ha under vita kläder om du inte vill att underkläderna ska synas tydligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *