Ungdomens källa …

Igår satt jag med några kollegor som tipsade om att se senaste avsnittet av programmet Vetenskapens Värld på SVTplay som heter just ”Stoppa Åldrandet”.

Nu har jag sett programmet och fascinerande att höra om alla olika studier som genomförs för att vi ska just hitta ungdomens källa, om att stoppa eller åtminstone bromsa den berömda biologiska klockan.

I programmet fick jag även höra att medelmänniskan är oftast sjuk mellan 5-8 år innan den dör, ingen rolig statistik alls medan de som hade en yngre biologisk klockan än den kronologiska var sjuka i enbart några veckor innan de somnade in, de hade helt enkelt en komprimerad sjuklighet som jag tror de flesta av oss vill ha när den dagen kommer.

Forskare tror att vi kan påverka vår biologiska klocka och i programmet tar man upp telomerer och senolitika (osäker om jag stavar eller minns dessa helt korrekt) som två preparat som skulle kunna hjälpa oss att bromsa åldrandet. En studie man gjorde på lika gamla möss visade hur den som hade fått injektioner i sig hade både en glansigare päls och var mer spänstig och stark.

En italiensk expert på just åldrandet togs även upp i programmet. Han heter Walter Longo (HÄR till hans hemsida där han rekommenderar vad du ska äta och när) har har kommit fram till att fasta är en otrolig bra sätt att bromsa åldrandet speciellt om man gör en fem dagars fasta tre gånger om året. Detta verkar även påverka det kognitiva åldrandet. Gemensamt för forskarna som var med i detta program är just att de periodisk fastar så det är kanske något vi människor borde ta till oss.

Se gärna programmet HÄR.

4 thoughts on “Ungdomens källa …

  1. Tack för tipsen! Jag håller med om att ett långt liv är bra. Men – hur vi lever våra dagar är minst lika viktigt. Optimeringsmålet borde vara att maximera (genomsnittlig lycka per dag vi lever) gånger (antal dagar vi lever). Därför ska vi oavsett aldrig glömma att ”seize the day” när vi kan!

    1. Jag vet inte om jag faktiskt vill ha ett långt liv men dör gärna snabbt istället för att vara sjuk i 5-8 år som genomsnittsmänniskan verkar göra om man ska tro programmet … Nog det som fastnade hos mig :)

  2. Telomerer är ett slags utskott på våra celler som ”bestämmer” hur länge vi ska leva, ungefär så. Det är inget ämne man kan spruta in 😊😘

    1. Så var det nog :) Svårt att komma ihåg (därför min tveksamhet) allt men ja, telomerer förklarades som den sista biten på en skosnöre. Bra exempel tyckte jag … Tack för att du rättade så att det blir rätt <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *