Det där med ”small talk” …

I mitt arbetsrum började vi prata häromdagen om hur dåliga överlag vi människor har blivit på just ”small talk” som ett socialt redskap i interaktionen med andra.

Small talk eller informell konversation är lite som en tennismatch då man ”bollar tillbaka” så att spelet hålls igång och, likt ett samtal, ska man som lyssnare fokusera på att ta emot bollen innan man kastar den tillbaka över nätet.

Vi alla vet att vi människor reagerar positivt på uppmärksamhet, genuint intresse, delaktighet och engagemang och även väder frågan som oftast jämförs med struntprat kan leda, i sin förlängning, till djupare samtal där vi lär känna vår samtalspartner.

Funderade hur jag själv är gällande detta och får nog erkänna att jag är rätt så ”kass” på det även om jag gör det. Svårast har jag nog att visa entusiasm om jag inte känner den känslan. Tror nämligen att det är tydligt hos mig när jag känner mig lite ”tvungen” i en situation att socialisera lite kontra när jag verkligen är genuint intresserad av den jag pratar med. Min icke entusiasm ”lyser liksom igenom” :)

Hur är du själv i att bemästra small talk?

Man brukar rekommendera, för en lyckad sådan, att ställa öppna frågor till sin samtalspartner, praktisera aktiv lyssning, lägga ifrån sig sin mobiltelefon och visa just entusiasm.

Några som är drillade och som verkligen får öva detta är frisörer. Satt nämligen hos min idag och färgade utväxten efter jobbet och första gången de får en ny kund så gäller det verkligen att utöva en informell konversation som med tiden blir lättare då man har lärt känna varandra i sina roller.

Alltid nöjd med färgen, tack KieuStudio Youniqe.

Har du någon bra samtalsämnen gällande small talk? Dela gärna med dig isf…

6 thoughts on “Det där med ”small talk” …

  1. Jobbar som frisör. På jobbet tycker jag väldigt mycket om mötet med alla olika människor och har lätt för att småprata. Privat är jag kass på det och totalt ointresserad…… Konstigt

    1. Tror att då går du in i din yrkesroll. Som lärare har jag inga problem att stå framför 30 elever och prata eller socialisera före och efter lektionen men, även för min del, är jag inte lika engagerad när det gäller small talk i andra sociala sammanhang utanför yrkesrollen.

  2. Ja, jag behöver ganska mycket laddning, ensam…. Så det är nog tur att jag har ett socialt jobb. Så jag får träffa lite trevligt folk. Skulle väl bli helt folkskygg tillslut annars 🙈

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *