Italien har röstat (eller inte) …

Har precis intervjuats i P4 Sjuhärad med anledning av det italienska valet och hjälp vad jobbigt det är att prata i direktsändning om just politik om så även i några få minuter :)

Italien har nämligen gått till val men det är enbart 63,9% av den italienska befolkningen (lägsta valdeltagande någonsin) som har tyvärr röstat vilket innebär att ca 4,5 miljoner har valt att inte använda sig av den rättigheten för att påverka det slutgiltiga politiska resultatet.

Italien får med Giorgia Meloni sin första kvinnliga premiärminister vilket kan tyckas vara en seger att en kvinna vunnit men den parti hon tyvärr representerar, Fratelli d`Italia står för en hård extrem högerpolitik där bland annat påpekas att familjen ska bestå av en mamma, en pappa och barn. Att samkönade par ska kunna få adoptera barn är exempelvis i partiet en icke fråga och vad kommer att hända med aborträtten?

De frågor som påstås ha gjort att de har fått så många röster sägs vara att de vill strama migrationen, sänka skatter och att partiet har lagt fokus på den aktuella frågan kring energin.

Rädslan för sin egna ekonomi efter åren med Corona är också en bidragande orsak till hur valet gick samtidigt som många vill ge henne som ”ny” en chans där de andra partiledarna har misslyckats. Att så många inte har röstat är ett bevis över hur missnöjda italienarna är med sina politiker.

Det högra blocket består av Fratelli d´Italia (Meloni), Lega (Salvini ) och Forza Italia (Berlusconi). Tillsammans har de fått mellan 41-45% av rösterna medan vänstern har fått ca 25-29% (siffror jag har läst online i tidningen Corriere).

Var självklart nyfiken över att se hur min hemstad Bologna har röstat och lite väntat så är det PD (Partito democratico) som min stad har lagt sina röster på. De följer helt enkelt inte strömmen …

Blivande premiärministern Giorgia Meloni hade för bara 5 år sedan bara 1,96% röster, 4% år 1998.

I Milano har idag studenter ockuperat gymnasieskolan Manzoni för att protestera mot den nya regeringen och gissar att denna är bara den första av flera kommande.

Det bästa hade varit om alla de 4,5 miljoner som medvetet aldrig gjorde sin röst hörd genom att avstå från att rösta hade gjort det när de kunde för då hade kanske resultatet sett annorlunda ut.

En sorglig dag för Italien och en sorglig dag för Europa att en parti som har sina rötter i nyfascismen nu ska leda mitt fantastiska hemland.

5 thoughts on “Italien har röstat (eller inte) …

 1. Kanske är dags för vänster blocken världen över att fråga sig Varför folk inte röstar på dom? Allt fulspel efter ett Val visar ju bara att vänster sidan världen över inte gillar demokrati egentligen

  1. Du har en poäng i din kritik där och något även i Italien har tagits upp, just att partito democratico har lagt sina resurser på att prata illa om dessa andra partier istället för att prata om sin egna agenda.
   Sorgligt bara att ett extrem högerparti ska gå och vinna i ett så fantastiskt land som Italien…

 2. Beror nog på vad Italien har blivit efter allt kaos. Höger vågen som kommer beror väldigt mycket på invandringen. Italien har gjort samma misstag som Sverige. Bara ta in folk som ej kan jobba och bara vill utnyttja systemet. Vanliga arbetare får det sämre och till slut tröttnar. folket. Bara när dom var tvungna att ta ner korsen i skolorna för att inte muslimer ska bli arga.
  Drabbar självklart invandrar grupper. Ekonomin i Italien nu är kaos . medellön ligger på 15000 kr skolan kostar pengar räkna iskallt med 3500 kr per barn månad. Gas hyror bensin folk blir fattiga. Socialisterna förlitar sig på Eu lån. Vi Italienare som bor utanför Italien mins Italien som det. var för 30år sedan när man kunde köpa glass och Gazosa för 100 lire. Men att bo Italien nu är inte det samma. När kriser kommer vinner alltid högern så nästa val som troligtvis kommer tidigare så blir det ny regering när folk inser att det inte blev bättre.

  1. Ja, visst minns vi vårt vackra land som det var då men att gå på gymnasiet kostade redan på min tid men visst har det blivit dyrare för alla i landet och Corona har gjort att landet går på knäna gällande ekonomin.
   Håller med i att de mer extrema partierna frodas av rädsla och läste i Corriere att anledningen till att många röstade på henne är för att hon är den mest”coerente” bland alla övriga partiledare. Hittar inte det svenska översättningen till ordet men du som italienare förstår :)
   La dolce vita är nog ett begrepp som är få förunnat i Italien nu <3

 3. högerpartiernas framgång ligger i att folk känner sig utsatta och att högern utlovar lag och ordning. Samma mönster som Sverige.
  finanskrisen 2008 till emigrantkrisen som inte sköttes särskilt väl och nu senast coronapandemin f Runt 4 miljoner orkade inte rösta för att förtroendet på politiker är inte så bra. Italien förväntar sig 200 miljarder från Eu fonden men det kommer inte räcka långt. Nord vill inte betala samma skatt som syd rent kaos för tillfället. Sen att Italien inte är med WM blev inte bättre :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *