BBC och Viaplay …

Idag blev jag extra varm i hjärtat (säger man så? :) när en av mina elever i årskurs 1 (på gymnasiet) sa i klassen under lektionen ”Michela, jag har funderat över en sak. När du tillrättavisar oss för att vi ibland är lite stökiga så gör du det med respekt, du gör det på ett annorlunda och bra sätt som visar just respekt”.

Vilken fantastisk komplimang att få en fredag när jag kände mig lite sliten och så gulligt och tacksamt att han ville dela med sig om sina iakttagelser :)

Just nu håller jag på att titta på BBC intervjun från 2019 med Prins Andrew och kan inte förstå varför hans rådgivare (gissar att han har många) tillät honom ställa upp på den. Även om forskning tyder på att man inte kan läsa av på en människa om han/hon ljuger så är det svårt att låta bli att inte dra den typen av slutsats när man tittar på hans kroppsspråk. HÄR kan du se denna omtalade intervjun som är väldigt aktuell nu när en sexualbrottsrättegång i USA mot honom närmar sig.

Igår tittade jag istället på Johanna Möller dokumentären på Viaplay. Att utredare faller för den sk. confirmation bias är självklart något som kan hända men har svårt att tro annat än att hon är hjärnan bakom mordet även om dokumentären vill väcka tvivel på att domen om livstid fängelse var rätt då bevisen är inte tillräckligt starka. Att inte söka enbart efter bevisning som stärker och bekräftar den teorin man som utredare har är en rättspsykologisk mänsklig problematik som utredarna är medvetna om. Har du sett dokumentären? Vad tyckte du?

Nu ska jag titta klart på BBC intervjun och har du några tips på någon bra true crime dokumentär får du gärna tipsa mig.

Njut av din fredag kväll och med tanke på att det är kramens dag idag skickar jag en bamse sådan till er alla <3

4 thoughts on “BBC och Viaplay …

  1. Har sett dokumentären om Johanna, tycker den var mycket bra. En kvinna som väcker mitt intresse för vem hon är, även innan jag såg dokumentären. Jag tror inte hon är någon mördare eller hjärnan bakom mordet/mordförsök på hennes föräldrar, däremot har hon gjort saker innan (ex maken tillexempel) som även tas upp i dokumentären. Det är skrämmande hur lite bevis dom har på henne, dömd till livstid på gissningar…
    Nått som gör mig väldigt illa berörd är också hur media & folket har målat ut henne som ett monster, hennes identitet & person som människa är helt utlämnad till vad andra känner för att skriva & tycka om henne.
    Jag tror hon har någon form av psykisk diagnos.
    Har du sett filmen Ivanhoe? som alltid går på nyårsdagen, scenen när Rebecca (Olivia Hussey) är bunden på häxbål, dömd till döden för häxeri. Hon står där helt ensam & utlämnad & väntar på att någon vill plocka upp hennes handske & kämpa för henne. Den här dokumentären ställer sig lite mer till den svagas sida, den gör Johanna lite mera rättvis kan jag känna.

    1. Median har definitivt en stor makt och som du nämner är det skrämmande hur den makten kan missbrukas ibland inom rättsväsendet. Har faktiskt inte sett ”Ivanhoe” men ska göra det. Många kvinnor som dömdes till döden på den tiden bara för att de betedde sig inte som den tidens normer krävde. Tror dock inte att Johanna är oskyldig till varken mordet på sin fd man eller på sin pappa men å andra sidan måste ett mord bevisas och i dokumentären kastas en viss tveksamhet kring bevisbördan… Önskar dig en trevlig helg.

  2. Det om respekt är viktigt. Vi hade en lärare som snabbt lärde sig våra namn, tilltalade oss med namn och såg oss i ögonen och talade till oss på ett rakt men vänligt sätt och då behandlade vi honom likadant dvs med respekt och lyssnade. Andra lärare stod bara och pratade till ”en klunga”. Det var alltså en fin komplimang du fick tycker jag :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *