En liten lurig fråga …

Ett slagträ och en boll kostar tillsammans 110 kronor. Slagträet kostar 100 kronor mer än bollen. Vad kostar bollen?

De flesta svarar fel på denna klurighet första gången. Ungefär hälften av matematikstudenterna på universitetsnivå svarade också fel. Varför? För att man väljer den första enkla lösning som det snabba, intuitiva tänkande föreslår.

Svaret på frågan finns i slutet på detta inlägg …

Det är ingen annan än Nobelpristagaren i psykologisk ekonomi Daniel Kahneman som står bakom denna egentligen enkla fråga som belyser hur människan tänker genom system 1 och system 2.

Daniel Kahneman är en israelisk-amerikansk psykolog som har forskat framförallt i beslutfattande, rationalitet och riskbedömning. Han har även författat en bok som jag tror jag har hemma (och som jag ska läsa denna snart lediga sommar). Boken heter ”Tänka, snabbt och långsamt” och vill du se honom gästa Skavlan så kan du se klippet HÄR och HÄR kan du höra honom prata om bland annat ”lycka” på Ted. Rekommenderar dig att se/lyssna på den för otroligt intressant då vi alla människor önskar oss ett lyckligt liv.

Han avslutar sin medverkan på Ted genom att nämna en forskning där statistiken berättade att människor med en inkomst under 60.000 dollar per år kände sig olyckliga och att efter att ha studerat all den data de fick kom de fram till slutsatsen att ”pengar kan inte köpa en ytterligare lycka men brist på pengar köper en absolut olycka”.

Svaret på den lilla kluriga frågan är att bollen kostar 5:- .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *