Sommarvärme och Cirkus …

Från och med igår jobbar jag från skolan dagligen och tror att de flesta av oss tycker att det är skönt att åter träffa varandra mer än ett par dagar i veckan samtidigt som vi självklart tänker på att vi har ett jobb där det är omöjligt att hålla den sociala distanseringen som rekommenderas.

Sommarvärme och självklart vit skjorta med lite coola detaljer från Cirkus HÄR. Snart blir det vita jeans till den men de får vänta lite till då vintern utlovas redan från imorgon igen i några dagar.

Fick idag veta preliminärt vilka kurser jag ska ha nästa läsår och förutom psykologi och italienska blir det troligtvis en kurs i mental träning … Oooops! Det blir allt spännande om det blir så :)

Just nu i psykologi går jag igenom delmomentet “psykisk ohälsa” och har lite funderingar kring begreppet som är ett slags paraply för flera olika sjukdomar. Vad tror du? Går det lite inflation i vissa ord som depression och ångest? Vi diskuterade idag flera olika frågor kring psykisk ohälsa och så intressant att lyssna på allas tankar och funderingar.

Kom hem vid 16.30 och hämtade direkt Frans som har varit hos grannen sedan 14 medan Nicole är och jobbar fram tills ikväll. Livets puzzle :)

8 thoughts on “Sommarvärme och Cirkus …

  1. Tack snälla :)
   Verkligen intressant med en ny kurs jag aldrig tidigare har haft (får lära mig en hel del) och älskar att gå runt och lyssna när elever diskuterar olika frågor …

 1. Hej, tankar om psykisk ohälsa vilket jag arbetar med dagligen som samtalssköterska och kbt-behandlare. Dels kan det ha gått lite inflation i det, man använder det för lättvindigt ibland istället för nedstämdhet och oro som man kan säga är mildare varianter av depression och ångest. Samtidigt så tror jag att fler vågar bryta tabut och berätta om sin depression och ångest och kanske därför det uppfattas som att det gått inflation i det. Obs detta är mina egna åsikter, ingen vetenskaplig fakta.

  1. Tror också att man blandar ihop depression med nedstämdhet, något de flesta av oss känner av under livets gång. Den statistiken jag har sett pekar på att det är 10% mer kvinnor än män som lider av ångest och depression. Har du någon idé om varför det är så? Tidigare sa man att just för att kvinnor “ventilerar” sina problem med varandra så led de mindre av depressioner men statistiken tyder på något annat. Män kanske inte är lika benägna att söka den typen av vården då det inte är “manligt”? Finns nog en mängd olika orsaker … Intressant jobb du har och skulle vara intressant att få höra hur ni jobbar.

 2. Hej igen.
  Jag har en känsla av att kvinnor kanske har lättare att sätta ord på och att identifiera sina känslor och därmed upptäcker och erkänner sin psykiska ohälsa tidigare än män, för jag tror att män har det lika mycket men inte förstår vad det är för”fel” på dem. Och som du skriver så har det tidigare inte varit manligt att söka hjälp för psykisk ohälsa vilket tack och lov håller på att ändras.
  Ja jag har ett jätteintressant jobb och träffar många underbara människor och det är så roligt att få vara en del av deras resa i livet, kan tänka mig att det känns lite liknande att jobba med ungdomar som du gör.

  1. Ja, det är ett underbart jobb jag har och även om de kanske inte kommer ihåg den italienska grammatiken eller alla psykologiska teorierna så hoppas jag att de åtminstone minns något från mina lektioner :) Skulle vilja veta vad som händer hos de efter gymnasiet …

 3. Hej Michela,
  Vad gäller begreppen depression och ångest och hur man tänker/diagnosticerar kring detta finns mycket att diskutera. Sårbarhetsmodellen (utgår från att du känner till den) är en relevant aspekt.
  Inte bara en faktor som kan påverka utan kan vara flera som samvarierar på många olika plan (från genetik till miljö).

  Dock ett boktips, https://www.bokus.com/bok/9789178870967/den-utbranda-hjarnforskaren-personliga-erfarenheter-fakta-och-vagen-till-lakning/. Grym bok om du vill få lite ”lättsmält” uppdaterad vetenskaplig info. Hedvig är grym som hjärnforskare och nu även som författare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *