Hur förhördes Anders Breivik?

Just nu går jag igenom i kursen psykologi 2 delmomentet “rättspsykologi” där vi bland annat har gått igenom olika typer av förhörstekniker. De mer konfrontativa förhör är oftast de man får se på film och de som kan leda till falska erkännande då de är väldigt manipulativa och bygger på “att försöka minska det upplevda obehaget av att erkänna och öka det upplevda obehaget av att förneka”.

Man har dock utvecklat nya typer av förhör som är mer informationsamlande då metoden minskar risken för falska erkännande i kontrast till de mer konfrontativa. I England har man utvecklackat “PEACE modellen” som lyfter fram vikten av att försöka bygga upp en god relation, att uppmuntra till ett fritt berättande och i Norge har man implementerat KREATIV som står för kommunikation, rättssäkerhet, etik och empati, aktiv medvetenhet, tillit genom öppenhet, information och vetenskaplig förankring.

De flesta av oss känner till fallet Anders Breivik som den 22 juli 2011 detonerade en bilbomb i regeringskvarteret i Oslo, varvid 8 människor bragds om livet och över 200 skadades och som samma dag gjorde sig skyldig till en massaker på Utöja där Arbeiderpartiets ungdomsförbund hade sitt sommarläger, 69 personer dödades och över 110 skadades.

När jag läste kursen i rättspsykologi på GU (Göteborgs universitet) fick vi ta del av en liten bit av det förhöret som man hade med Anders Breivik. Man ska då veta att han sa att dessa var bara de första av de attacker som skulle drabba Norge så polisen jobbade under stor stress och press. Misstänker att Breivik själv trodde att förhöret som väntade honom skulle vara allt annat än vad det var i verkligheten.

Vill du se hur det egentligen gick till så kan du klicka på länken nedan och spola fram till minut 27/28.

https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/2017/MDDP11000217/avspiller

och HÄR kan du läsa mer om just förhör.

Försöker läsa på det jag en gång kunde :) Mina lektioner idag börjar inte förrän 12 och slutar vid 16.30 men skönt att ha några timmar för att läsa inlämningar och förbereda några lektioner.

2 thoughts on “Hur förhördes Anders Breivik?

  1. hög direkt till imagen när jag läste det namnet, jag försöker att förtränga honom. Jag har aldrig ens sagt hans namn, högt! Fyfan sjuk sjuk sjuk!!
    Jag kommer ju från Norge (Halden) Min barndomsvän forlorade ena dottern, och en dotter som blev skjuten, i bröstet å på flera ställen, men hon överlevde. Mamman är fortfarande inte människa ❤️❤️❤️ å kommer nog aldrig å bli det heller ❤️❤️❤️ Hon. har skrivit en bok, om Elisabet jag har den,men har fortfarande inte orkat läsa den.
    https://www.adlibris.com/se/bok/og-det-var-kjarlighet-9788248920625

    1. Monica, men så otroligt hemskt. Kan inte föreställa mig den sorgen och den ilskan som hon måste känna, mina tankar går självklart till alla som dog och överlevde denna tragedi <3 Valde att inte visa en bild på honom just för att jag vill inte ge honom den uppmärksamheten men väldigt intressant att se vilket typ av förhör de hade med honom. Tror att hon som höll i den fick gå ut och slå på en säck emellanåt då det är nog omöjligt att känna något annat än avsky för honom i det läget efter det han gjorde och då han hotade med flera attacker. En stor kram till dig Monica <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *