Den internationella kvinnodagen …

Idag den 8/3 är det det den internationella kvinnodagen, en dag som innebar under mina år i Italien att killar från vår eller andra skolor väntade utanför vår gymnasieskola för att ge oss tjejer en mimosa blomma som i Italien är stark förknippad med denna dag sedan år 1946. Pappor, bröder, vänner, pojkvänner och okända män/killar ger tjejer och kvinnor denna söta blomma denna dag.

Förklaringen till att det blev just denna blomma att associeras med kvinnodagen är att den står för styrka och kvinnlighet, en liten men tålig blomma där den gula nyansen betyder glädje och livslust.

Om nu detta stämmer så är det dock en tragedi i New York som ligger bakom denna dag. Den 8/3 1908 dog nämligen 129 kvinnliga arbetare i en brand i just NY under en protest för de hemska förhållanden de tvingades jobba under.

Tyvärr finns ingen liknande tradition här i Sverige så får helt enkelt vara utan några blommor idag. Skickade ett sms till min dotter som kommer hem idag från Stockholm. Gratulerade henne på denna dag med orden att jag önskar henne att bli en stark och självständig kvinna.

Fick tillbaka en “Tack mamma! Önskar att jag blir som dig” med några hjärtan som följd och jag svarade med “bli bättre” för det hoppas jag att hon verkligen blir <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *