Missa inte på Netflix …

Nu finns på Netflix den otroligt intressanta film dokumentären som heter “The Stanford prison experiment” baserad på det riktiga experimentet (med samma namn) utförd under ledning av Philip Zimbardo anno 1971.

Det är just denna film/dokumentären som jag brukar visa för mina elever när vi går igenom delmomentet “socialpsykologi” då den så tydligt visar hur “vanliga” människor kan förvandlas, hur en ond miljö kan påverka många av oss att bli “onda”.

Philip Zimbardo blev senare kallad som expertvittne för försvarssidan när “vanliga amerikanska soldater” stod åtalade för att ha torterat och förnedrat flera irakiska fångar i den berömda Abu Ghraib fängelse. Zimbardo menade att självklart är de amerikanska soldaterna skyldiga till brott men att det även finns förklaringar i den hemska miljön de jobbade och i ideologin “nationens säkerhet”.

Se filmen/dokumentären på Netflix så kommer du att förstå, häpnas över resultatet som både fascinerande och skrämmande och som användes för att just försöka förklara vad som sedan hände i verkligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *