Ge blod …

För ca 3 månader sedan gick jag till Ge Blod då de skulle ta blodprover för att se om jag kunde bli en godkänd blodgivare vilket jag fick brev om att jag är så idag var det dags för mig att för första gången lämna blod.

Hade tid kl. 8.30 och efter att ha fyllt in en formulär fick jag prata med en trevlig läkare som bland annat berättade för mig att min blodgrupp är den vanligaste i Sverige men att “vanligheten” är även olika från land till land då det har med genetik att göra.

Misstänker att om jag har en vanlig blodgrupp så är det bra då många som kanske behöver blod har just samma.

Själva blodgivningen går snabbt och är över på ca 7-10 minuter och jag gav ca 4,5 dl blod vilket är ca 1/10 av blodet vi människor har i kroppen. Då vi ständigt bildar nytt blod berättade läkaren att imorgon har jag åter samma mängd i cirkulation igen men fick med mig järntabletter att ta då just det tar lite längre tid.

Mitt blodvärde idag var tom. bättre än de de tog testerna för de kollar självklart det vid varje blodgivning vilket är ett fantastiskt sätt att även ha koll på sin egen hälsa. En win win handling som hjälper många då de har räknat att ca 1 blodpåse går åt varje minut i Sverige. En siffra som borde få flera att tänka på hur viktigt det är att flera anmäler sig som blodgivare.

Själv försökte jag även för ca 8 år sedan men då jag kunde inte riktigt leva upp till alla punkterna som är viktiga för att bli det så har jag väntat tills jag kunde :)

Och här är är vad jag har gett idag … Funderar du på att bli blodgivare finner du all information HÄR <3

Nu ska jag sätta mig med att skriva några mail …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *