Singel, ett frivilligt val?

Därför är du fortfarande singel är en av artiklarna som idag har publicerats på Aftonbladet där några av de orsaker som kan ligga bakom anledningen till att Sverige har en hög singeltäthet nämns av en psykolog. Enligt Statistiska Centralbyrån består nämligen 1,9 miljoner av Sveriges totala 4,7 miljoner hushåll av personer som bor själva. Ett val som kan vara både ofrivilligt eller frivilligt.

Att inte ha drömmen om att gifta och att leva sitt liv som åtminstone sambo är nog något många har svårt att förstå. Vad vore sagor utan den där prinsen som kommer på sin vackra häst? En prinsessa som vill bo själv i sitt slott eller koja är kanske inte riktigt det som Disney har matat oss barn med vilket är förståligt då det är nog först på senare tider som begreppet ”single of choise” har myntats …

Vi kvinnor har idag ett val och ibland gör några av oss just det valet.

Bilderna nedan är tagna från Aftonbladet.se, artikel HÄR.

Både tidningen Amelia och Expressen har tidigare skrivit om ämnet och nu är det dags för Aftonbladet att åter uppmärksamma några av oss kvinnor som väljer singellivet eller att åtminstone inte ha drömmen om ett sambo liv.

Jag har bott själv med min dotter (varannan vecka) sedan 15 år tillbaka och självklart vore det för mig svårt att efter så många år ändra på det då jag älskar min ensam tid och att helt plötsligt behöva kompromissa med någon annans vanor/ovanor i allt för hög grad känns inte så lockande.

Jag är nog inte redo, för ung för det helt enkelt, kanske om jag är kär när jag är i 70-80 årsåldern men inte ännu …

2 thoughts on “Singel, ett frivilligt val?

  1. Fast jag tror nog inte att det är så ovanligt i vår ålder att man väljer att inte vara sambo. Man har kanske levt i ”kärnfamiljen”, skiljt sig och har stora barn. Nu är jag singel men hade tyckt att det perfekta hade varit att ha en särbo. Träffas när man känner för det😊 Och nu är väl ekonomin en stor bidragande del att vi lever som vi gör, förr var det svårt för kvinnor att klara sig själva.

    1. Ja, den socioekonomiska situationen har gjort detta möjligt och visst låter särbo livet alldeles utmärkt lockande. Träffas när man känner för, bo hos varandra och kunna åka hem när man vill just vara själv. Utan att ha något belägg för det tror jag ändå att de flesta som lever ensamma skulle vilja bo ihop med en partner och just den önskan att inte göra det är nog något många har men inte de flesta. Den ekonomiska vinsten av att inte bo själv tas upp i artikeln som en av de möjliga faktorerna till att livslängden är högre på de som bor med sin partner. Intressant …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *