Att bli blodgivare …

För många år sedan ringde jag för att bli blodgivare men när jag fick alla papper hemma och såg frågorna blev jag lite fundersam och ringde för att få lite klarhet om jag hade missuppfattat något.

Jag minns inte de exakta frågorna men kontentan var att jag som singel förstod att det var nästan en omöjlighet att bli blodgivare då man skulle inte ha haft olika partner de senaste 6 månaderna och dessa i sin tur skulle inte ha haft sex med andra.

När jag ringde till de frågade jag rakt ut: ”Kan man inte få vara singel och blodgivare?” varpå svaret blev ”Det beror på hur man lever sitt singelliv”. Touché på det svaret men min kommentar blev då ”Får helt enkelt återkomma om några år” :)

Nu har några år gått, många tom. så har återigen fått papper hemma med dagens olika frågor som jag inte tror fanns med sist (dock osäker). En av de är – har du betalat eller fått betalt för sex? Då betalandes är en brottslig handling har jag svårt att tro att någon skulle svara ärligt på den frågan om de har gjort sig skyldiga till detta men kanske att de då inte bokar tid för att just bli blodgivare.

Själva budskapet med den och liknande frågor är väl ändå att du inte borde bli blodgivare om du har/har haft oskyddat sex senaste halvåret/året.

Oavsett är det intressant att läsa om de olika kraven och då jag inte bryter mot någon av dessa har jag fått tid för att de ska ta blodprov på mig innan jag blir godkänd som blodgivare.

Gå in HÄR om du vill få information och anmäla dig som blodgivare.

På deras hemsida står det att det är framförallt patienter med kroniska sjukdomar och cancer som får blod men att det behövs även vid operationer, olyckor och förlossningar. Som en statistisk kuriosa så användes ca i genomsnitt 1092 påsar blod dagligen inom den svenska sjukvården. Att ge blod känns därför som något många av oss kan göra och bidra sjukvården med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *