Vilken ålder flyttar man hemifrån i Europa?

Att det råder skillnad mellan olika europeiska länder gällande åldern på när våra barn flyttar hemifrån råder inga tveksamheter om men har du koll på de egentliga skillnaderna?

Fick upp idag denna statistik på Corriere (italiensk tidning) HÄR och enligt artikeln har Sverige den längsta åldern och Italien ligger bland de som har den högsta. Siffrorna som Corriere hänvisar till är tagna från Eurostat HÄR.

Inte oväntat alls men förutom att ekonomin är en bidragande orsak till varför vissa inte flyttar hemifrån tidigare så finns även andra anledningar.

Som exempel kan jag nämna när en vän till mig hade köpt en ny villa för att flytta dit med sin dåvarande tjej (de var i 23 års åldern) men då det tog slut så valde han att stanna kvar ”hemma” för som han uttryckte det ”ska jag sitta själv och äta på kvällarna?”.

Kan personligen tycka att 17,5 är för tok tidigt och 31 för tok sent :) Själv var jag dock 18,5 när jag flyttade med en väninna till en lägenhet i Bologna med våra hundar och jag var 19,5 när jag flyttade till Sverige så det finns inget facit men olika situationer i livet som leder till olika beslut <3

Ett gammalt inslag i CBS 60 minutes från 2011 som just tar upp fenomenet med att italienare är äldre när vi/de flyttar hemifrån finner du HÄR.

4 thoughts on “Vilken ålder flyttar man hemifrån i Europa?

  1. Känns som väldigt konstiga siffror. Det är jättetufft för ungdomarna att få lägenhet så 17,8 låter inte sannolikt.

    1. Jag hänvisar till tidningen Corriere så har inte gjort någon vidare research i denna fråga men det är en seriös tidning så kan inte tänka mig att siffrorna är allt för tagna från ingenting …

  2. Jag bor i Sverige och flyttade hemifrån precis enligt statistik vid 17,8.. studerat på universitet och arbetat vid sidan av. Mina kusiner bor i Italien och mamma mia vad curlade de är.. de bor fortfarande hemma vid 26 års åldern studerar och har inte arbetat en dag..

    Finns såklart många olika aspekter i det hela men jag tycker att det känns roligast med självständiga människor (med betoning på de 3 första bokstäverna ”män” ;)). Träffar jag en 30 åring som fortfarande bor med mammsen så lägger jag bena på ryggen och flyr i raketfart 😂

    1. Hahaha! Ja, det finns nog många olika aspekter i det hala men titta på inslaget CBS 60 minutes som jag hänvisar till så kanske du känner igen dina kusiner i den. Jag har bott i Italien i 20 år så visst bor många hemma och killar curlas mer än tjejer (har varit så åtminstone) och ekonomin nu gör det nog inte lättare att flytta hemifrån. I Sverige finns fördelen med att kunna betala sina studier via CSN, en förmån som nog är en stor anledning till att många svenska ungdomar har möjligheten att skaffa eget. Personligen hoppas jag få ha min dotter här ett tag till :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *