The Stanford prison experiment …

En av mina favoritområden inom psykologin är den jag går igenom nu: socialpsykologin.

Konformitet, lydnad, auktoritet, normer är bara några av de nyckelorden som kännetecknar denna mycket intressanta gren inom psykologin.

Philip Zimbardo är ett namn som ofta kommer upp när man pratar socialpsykologi. Trots detta var det inte givet att han skulle komma att ägna sig åt psykologin då han trodde att ämnet handlade framförallt om studier kring råttor i burar vilket självklart är bara en liten del av vad psykologin ägnar sig åt.

Efter att ena året blivit mer eller mindre utfryst från andra studenter till att året efter bli utsedd till den mest populära pojken i en annan skola och klass undrade han över ytterligheterna och kom fram till att den största förklaringen fanns i att situationen var förändrad.

Har skrivit tidigare om vissa klassiska exempel inom socialpsykologin och har du möjligheten till det och är intresserad av att se Zimbardos kända experiment så rekommenderar jag dig att titta på ”The Stanford Prison Experiment” som film/dokumentär på SFanytime. Ingen Hollywood film men en modern filmatisering som är gjord utifrån det inspelade materialet från original experimentet 1971 (samma år jag föddes).

Tillgängligt för alla är dock Zimbardo på TED Talk där han bland annat pratar om ondskans psykologin och hur hans klassiska fängelse experiment blev åter känd efter att bilder från Abu Ghraib fängelset spred sig på nätet, bilder där amerikanska soldater gjorde sig skyldiga till horribla och fasansfulla saker.

Över 7 miljoner har tittat på DENNA Ted konferens och hade bara önskat att Zimbardo hade pratat lite långsammare då han måste tillhöra de TED talare som pratar fortast och därför lite lätt att tappa bort sig under denna 20 minuters långa och intressanta tal om ”The Lucifer effect”.

Filmen och TED talet är två tips jag har nog givit tidigare men då jag tydligt märker att de flesta blir påverkade av att se ”filmen” tycker jag att den är viktig att se för förståelsen av hur människors kan påverkas av sina roller…

2 thoughts on “The Stanford prison experiment …

  1. Michela – kvinnan med de aldrig sinande kloka tankarna som bär sin ryggsäck med rakare rygg än någon av oss andra. Keep going strong M!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *