Utflykt till Ronda …

Idag var det utflyktsdag då vi besökte två byar, en med ca 37000 invånare, den andra med ca 250 :) Mycket stor social kontroll i sist nämnda byn kan jag tänka mig …

Första byn som många har beskrivit som oerhört mysig är Ronda som förknippas (enligt spansk historia) med banditer och tjurfäktare. För att komma dit från Marbella tar det ca 1 h och var beredd på en kurvig väg med många motorcyklar …

Ernest Hemingway och Orson Welles har tillbringat många somrar i Ronda där de skrev böcker om dess skönhet och om tjurfäkningsarenan. En liten italiensk kuriosa i sammanhanget är att Giorgio Armani designade en speciell tjurfäkningskostym som kallas ”Goyesco” till den kända tjurfäktaren Cayetano Rivera Ordonez. Denna använda han just på tjurfäkningsfestivalen som ägde rum i Ronda 2009 och den bestod av en jacka, byxa och kappa i techno-satin med paljetter och glitterstenar påbroderat med matchande tyget.

Av det lilla vi såg bland Rondas attraktioner, tyckte jag att Puente Nuevo (ny bro) var något man bara måste se och uppleva om man åker ända dit.

Helt fantastico!!!

Trots att miljön verkar helt fantastisk och romantisk (på kvällen lyses den upp) så har det hänt hemska händelser vid Puente Nuevo med sina 120 meter från ravinens golv. Bron blev färdig 1793 och arkitekten som tillverkade den dog efter att han föll när han skulle sträcka sig efter sin hatt som blåste iväg.

De hemska händelserna som utspelade sig fortsätter med att under spanska inbördeskriget kastades republikanska sympatisörer ner här av Francos trupper och att under 1700-talet kastade man ner skadade hästar från tjurfäktningsarenan.

Här nedan bron över ravinen

Självklart ville jag ta en bild på den med då jag är så oerhört höjdrädd (man kan inte tro att jag har hoppat fallskärm :) så backade jag in till räcket (för att slippa se höjden) för att bli fotad lite snabbt …

För 2.50 euro/pp. kan du även se lite mer av bron …

På Plaza de Espana i Mercadillo delen ligger tjurfäktningsarenan i Ronda som är en av de äldsta och bäst bevarade i Spanien.

Personligen har jag ingen förståelse för att denna blodiga och grymma typ av ”underhållning” så hoppas att ingen går och tittar på sådant.

Googlar man får jag fram att tjurfäktning var förbjudet i Katalonien sedan 2010 men att spanska författningsdomstolen hävde förbudet då de menar att det går emot en nationell lag som skyddar tjurfäktning som en del av det spanska arvet. Huruvida tjurfäktningar är tillåtna eller inte idag i de olika delar av Spanien har jag ingen aning…

Avslutningsvis tycker jag nog inte att man ska ha allt för stora förväntningar på Ronda som en mysig och charmig by för tyckte nog inte att den motsvarade mina förväntningar men Puente Nuevo får man inte missa om man åker dit.

Vår utflykt i Ronda avslutades med en glass på denna gelateria. Mina ”16 weeks of hell” börjar trots allt inte förrän i mitten på oktober :)

Nästa bergsby ska man definitivt besöka. Om den om en liten stund <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *