Tips på en bok och en dokumentär …

En av de män jag ser upp till var den italienske domaren Giovanni Falcone som ägnade och gav sitt liv (han var väldigt medveten om riskerna med att ta upp kampen mot Cosa Nostra) i den största rättegången mot den organiserade brottsligheten i Italiens historia, en rättegång med ca 200 försvarsadvokater varade mellan 1986- 1992.

Den kom att kallas Maxi processo då man åtalade flera hundra mafiosi och där säkerheten var enorm, en underjordisk bunker byggdes i Palermo som skulle kunna stå emot de flesta typer av attacker och domarna satt bakom pansarglas, allt för säkerheten som aldrig kan vara nog.

Att se videoklipp från rättegång känns som att kastas in i en gammal italiensk film där någon maffialedare står med sin Bibel och låtsas vara präst, en skådespeleri utan dess like för alla som vill googla på den. Man tror knappast att det är sant men vilket jobb de gjorde trötta över att den organiserade brottsligheten styrde det mesta.

För ca 25 år sedan läste jag en av Giovanni Falcones böcker, något jag rekommenderar om man tycker att organiserad brottslighet är ett intressant ämne för Cosa Nostra har många regler och boken ger flera inblickar i de koder som måste respekteras inom famiglian/organisationen, sådana som Signor Falcone lärde sig tack vore en uppmärksammande avhoppare. HÄR har du en av böckerna han skrev och man kan annat än fascineras över alla regler som gällde där minsta misstaget betalades med livet och Falconi själv fick betala med livet för sin ständiga kamp mot maffian, då de lyckades till slut mörda honom.

Maffian styrde även New York och alla byggnationerna som uppstod under 1980 talet. Det var det framförallt fem familjer som gjorde miljoner genom sina olika verksamheter och FBI hade svårt att komma åt/förstå hur de gjorde.

En intressant dokumentär som finns nu på Netflix handlar bland annat om hur Rudy Giuliani tillsammans med en fantastisk team bestämde sig för att i hemlighet ta upp kampen mot maffian som sin främsta uppgift. Dokumentären heter Fear City- New York mot maffian Personligen tycker jag att den är välgjord och intressant då man får i avsnitten en inblick i det fantastiska och tålmodiga arbete som ligger bakom dessa fällande domar mot framförallt 5 familjer som regerade i NY.

HÄR trailern till denna nya Netflix dokumentär.

En bok och en serie tips ifall att solen inte skiner idag heller. Själv ska jag iväg och handla till Molly, stryka och packa. Vid 16.30 kommer mor hit då hon ska bland annat hjälpa Nicole att passa vår katt (ska då sätta upp lite ordning och regler, något jag har tjatat om i ett par dygn ;) och så får jag även hjälp av Nicoles lillebror Albin. Skickade nämligen ett sms till honom igår med frågan om han ville ta på sig uppgiften att någon gång mysa lite extra med Molly. Nu har jag ett fantastiskt Molly team som tar hand om henne dagligen för sådant här kan stressa mig ordentligt tyvärr, stor behov av kontroll i de lägen.

Dags att gå upp och välkomna denna söndag <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *