Jag skrev just under din dödsdom …

En ny stark och gripande dokumentär ”Athlete A, skandalen i USA:s gymnastiklandslag”.visas nu på Netflix, en dokumentär som handlar om de sexuella övergreppen som OS läkaren Larry Nassar utsatte barn, unga flickor som han ansvarade för och som hade drömmen om att bli de bästa gymnaster. Sanningen var att han istället utnyttjade de.

Trailern till dokumentären finner du HÄR.

Övergreppen pågick i flera år och ca 156 tjejer/kvinnor vittnesmål hördes.

Detta blev en av idrottens mörkaste kapitel då den då omtyckte läkaren visade sig vara ett ”monster” som utnyttjade sin makt position och den tillit som föräldrarna hade till honom för att genom intima undersökningar, som inte alls hade att göra med de skador som skulle undersöka för, tillfredsställa sitt sjuka beteende.

Chockerande var också att den första anmälan hade kommit väldigt tidigt men att ingen av ledarna inom gymnastikskolan gjorde en anmälan till polisen om detta. Den skyddande kulturen mot läkaren gjorde att han kunde fortsätta med sina övergrepp, en kultur som vi tyvärr har sett prov på i många andra fall.

Rättegången bevakades världen över och de ofattbara artiklarna om händelserna chockerade alla som tog del av denna då den även sammanföll samtidigt som me too rörelsen.

Nassar själv bad i en skriftlig förfrågan till domaren Aquilina att slippa lyssna på alla vittnesmål, en önskan som inte godkändes då domaren Aquilina lät alla som ville tala göra det, en ovanlig tillvägagångssätt i USA men en sådan som hon hyllades då hon tvingade Nassar att lyssna innan hon sedan dömde honom till 175 års fängelse med orden ”jag skrev just under din dödsdom”.

HÄR kan du se några av de starka och känslosamma vittnesmål samt lyssna på Judge Aquilina när hon uttalar de sista orden till den åtalade. Klicka på länken om du inte redan har sett slutet på denna rättegång.

Dokumentären finns som sagt på Netflix och är intressant och alltid aktuell då den belyser faktumet att det ibland inte bara handlar om en man som förgriper sig på flickor/kvinnor men även på institutioner som skyddar dessa män och dess handlingar genom att blunda.

USA Gymnastics och USA:s olympiska kommitté förnekar fortfarande all form av ansvar gällande Nassar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *