Vi inbillar oss vad män och kvinnor finner attraktivt …

Något jag har lärt mig när man bloggar om något som kan anses vara ett mer känsligt ämne är att det är då väldigt lätt att uppröra någon på ett sätt som inte är menad. Å andra sidan kan man aldrig hänvisa till något eller tycka till om något om man hela tiden enbart ska skriva utifrån hur andra kan uppfatta den skrivna texten.

När jag pluggade psykologi och skrev en sk. C uppsats i ämnet valde jag temat ”attraktion” där min huvudfråga var vilka egenskaper attraheras en man av en kvinna när det gäller val av partner. Viktigt med den distinktionen då kriterierna för ”ett ligg” skiljer sig nog relevant hos många (blink).

Jag hade i min enkät 40 olika egenskaper som olika män i en viss ålder (minns inte om det var 35-45) fick ta ställning till genom att göra en ring/kryss runt den siffra som motsvarande deras preferens. Skalan gick 1-7 (då jag ville tvinga de till att inte lägga sig på ett medel hela tiden) där 1 var mindre viktig och 7 mycket viktig (som ett exempel).

De 40 olika egenskaperna var fördelade i 4 olika kategorier av attribut: sociala egenskaper, yttre egenskaper, inre egenskaper och status egenskaper.

Bland de yttre egenskaper fanns kroppstyp där 1 var smal och 7 mullig (minns inte exakt benämningen jag hade på dessa då professorn fick säga sitt så klart men det jag minns är att majoriteten av männen valde oftare en 4 än en 3 vilket jag tror inte riktigt stämmer överens med vad vi tjejer/kvinnor tror att männen skulle själva välja.

Denna artikel läste jag på Aftonbladet för ett par dagar sedan och just denna tänkte jag dela med mig ifall du inte redan har läst den.

Anledningen till att jag vill ta upp detta är inte för att vi som älskar söta saker ska ha en ursäkt för att äta en extra kaka för självklart är nyttig kost viktig för hälsan och inte enbart för att få den kroppen som vi kanske önskar.

Tycker att denna studie är viktig då den belyser att den tro vi har stämmer inte alltid in med verkligheten. Att unga tjejer pressar sig själv till en smalare ideal för att de kanske tror att det är så en kille vill att de ska se ut överensstämmer inte med denna studie och inte heller med den lilla jag själv gjorde för typ 18 år sedan.

Ät nyttigt för hälsan, inte för att du tror att det är så idealet är.

Artikeln avslutades även med vad tidigare forskning har kommit fram till är attraktivt.

Självklart ska vi inte göra oss till och vara något vi inte är men personligen tycker jag att ämnet attraktion är intressant (därför jag trots allt valde det som ämne för min lilla uppsats) så även om tanken är nu inte att du ska ta en croissant och cappuccino till frukost denna söndag morgon bara för att du har läst artikeln så behöver du inte heller köra två pass på gymmet bara för att du har gjort det.

Det mesta handlar om sunt förnuft, ord som kommer från någon som har sina personliga brister i det som rör kost då jag går från nyttiga sallader till bullar men under mina 48 år har jag heller aldrig träffat någon (och periodvis har jag träffat några :) som har sagt något om min vikt. Jag är varken mullig eller smal och skulle tro att jag ligger på den där fyran i min enkät vilket innebär är alldeles perfekt :) (blink igen)

Nu ska jag sätta på en kopp kaffe för att återgå till sängen en stund till, det är trots allt söndag <3

6 thoughts on “Vi inbillar oss vad män och kvinnor finner attraktivt …

 1. Vi attraheras alla av olika typer av människor som tur är. Jag skulle aldrig gå ner mina extra kilo för att någon man inte tycker om mig som jag är. Finns väldigt många som gillar mjuka goa kvinnor😁
  Humor och levnadsglädje är något som attraherar mig hos en man.

  1. Visst är attraktion väldigt individuellt men det finns även generella drag som majoriteten dras till. Tror inte att det alltid behöver vara att tjejer/kvinnor vill gå ner för att de tror att män gillar det men intressant att den tron är iaf. inget som forskningen bekräftar. Som du skrev så är humor och glädje mer attraktiva drag än mycket annat. När det gäller män gillar jag nog en man med passion för det han gör, intelligens och intressanta konversationer.

  2. Väldigt intressant tanke, och vilken uppsats!
   Attraktion är en oändlig mängd kombinationer anser jag, även om dom mest grundläggande behoven finns, typ fortplantning och hitta rätt partner för det.
   Och vad jag finner attraktivt hos en kvinna har ändrats genom åren, förutom skönhet i mina ögon, så är bra självkänsla, självförtroende, intelligens, och empati väldigt vackert, och självklart humor.
   Några kilon hit och dit spelar ingen roll, bara man är aktiv och medveten. Och när det gäller botox och andra åtgärder, gör det inte för min skull, utan för sin egen, alltså upp till var och en.
   Och att kunna samtala om allt, då menar jag att verkligen kunna vara öppna, raka och ärliga mot varandra, det är vackert.
   Händer inte ofta av nän anledning fast man lovat det?!

   Nånstans finns vår tvillingsjäl, som ochså är vår motsats, har kanske tappat tråden i detta inlägg så jag avslutar med min egen tolkning av Platon:

   The ancient man had tvo faces, four arms and legs, and were happy like that, then we defind the Guds, and Zeus split her in the middle as a punisment.

   The tore us away from our other half.
   When each of us where separated we is always looking for our other half, it’s our nature.
   When one is meet with his other half,
   the pair lose it together in a amazing love, friendship, intimacy, and are never separated again.
   Human nature was once orginal one.
   Then we were whole.
   This desire and pursuit of the whole, is called Love.

   Symposium Platon
   Design JL

  3. En filosofi intresserad :)
   Så du tror att sann kärlek finns? Tror du att den som varar för evigt också existerar eller är den illusion, något som människor har skapat för att samhället fungerar lättare om den sk. kärnfamiljen är grundtanken?

  4. Riktig kärlek finns, den som aldrig försvinner, den vi har till våra barn och familj, och när den vi lever med blir familjen då skapas bandet som kan hålla livet ut, men som lätt kan bli en illusion.
   Förr var kärnfamiljen en tradition, ett krav från äldre tider, man håller ihop för familjen helt enkelt.
   Idag har man har inte den traditionen kvar, istället har bla sociala medier smugit sig in och skapat en annan sorts kärnfamilj, och idag finns massa olika varianter på familjesättningar.
   Vi ser både superfamiljer på tv och på andra ställen som har det underbart, och så läser vi tyvärr om ökat våld i nära relationer, mer skilsmässor och barn som far illa.
   Kärlek tar tid, det tar tid att lära känna någon, oftast hinner vi inte det utan kastas in i ruset av underbara endorfiner som paralyserar oss, kicken av att bli förälskad är fantastisk, men så blinda vi blir, som påfåglar i vacker skrud visar vi upp vår vackra sida, visar upp en spegel för varann och ser hur lika vi är, så bra vi passar ihop.
   Jag tror på att lära känna kärleken, vara kräsen, ställa frågor, ge svar, vara rak, ge efter på sådant som inte är viktigt, kämpa för det som betyder något.

   Ja det här kan vi ju skriva minst en bok om, eller du kanske redan har börjat?

   ”Vill man ha något man aldrig haft, så måste man nog våga göra något man aldrig gjort!

  5. Touché på de orden.
   Länge velat skriva en bok men nu får jag nog sova så att jag imorgon hinner lära lite av den kurslitteratur jag ska plugga under sommaren. Tack för dina djupa och intressanta kommentarer…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *