Den ofrivilliga ensamheten ..

Att den ofrivilliga ensamheten är en av samhällets stora problem är ingen nyhet men mer och mer inser man hur utbrett detta är och hur detta påverkar den psykiska hälsan.

Storbritannien är det första landet i världen där man har, sedan 2018, tillsatt en ensamhetsminister (som du bland annat kan läsa om HÄR ) med uppdrag att arbeta mot ensamheten. Ensamheten gör oss människor sjuka, risken för stroke, hjärtinfarkt, demens och depressioner ökar väsentligt när vi känner oss stressade av detta.

HÄR kan du lyssna/läsa ett inslag med ensamheten som tema som Sveriges radio har gjort. För några månader sedan skickade jag in mitt intresse för att vara fikavärd, dvs. bjuda några äldre på fika någon gång i månaden, prata, umgås och se till att de och jag får en mysig gemensam stund med den sociala kontakten som är så viktig för vårt välbefinnande <3

Bilden nedan är hämtad från hemsidan aldrekontakt.se där du kan läsa mer om vad även du kan göra om du känner för att vara volontär i just din kommun.

Igår gjorde jag en test och efter midsommar ska jag få en online introduktion <3

Tror att jag inte är den enda som har tänkt att jag vill på något sätt hjälpa men inte vetat hur så därför ett inlägg om hur ett ”hur” kan se ut.

2 thoughts on “Den ofrivilliga ensamheten ..

  1. Det är guld värt att prata och umgås med äldre. De har så mycket historia i sig att man kan lyssna i timmar när de berättar om stitt liv och om hur det var förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *