Är detta social distansering?

Imorgon ska jag till mitt jobb för att titta på när de klass 3 jag har haft förmånen att undervisa ska ta studenten, en dag som de flesta av de har längtat och sett fram emot att fira.

Självklart såg de fram emot att fira som andra tidigare har firat med familjen som väntar utanför skolan, blommor, sång och kramar men i år är det en annorlunda situation och därför väntar en student med stora restriktioner.

Studenterna gör alltså som många andra en stor uppoffring i dessa Corona tider och just på studentdagen som många beskriver som ”den bästa och roligaste dagen i livet” är denna uppoffring extra stor.

De får istället ta sitt samhällsansvar och bli pandemins avgångselever …

Tänk på alla som pga. samma restriktioner är nu arbetslösa, förlorat sina företag, tänk på alla inom vården som har kämpat och kämpar med de sjuka och på de som finner sig i riskzonen.

När jag därför såg att en manifestation för att visa solidaritet mot polisvåldet i USA efter det horribla mordet på George Flyod ägde rum även i Stockholm kände jag hur fel denna manifestation är just nu när alla i samhället på olika sätt gör sitt yttersta för att minska spridningen av detta virus.

Igår såg jag en bild där manifestationen hölls i en park med 2 m. avstånd (tror att bilden var från Holland men osäker). Tänk vad mäktigt det hade varit om de hade gjort samma sak i Stockholm.

Jag är självklart inte emot den solidaritet som människor runt hela världen visar för det är så viktigt att man uppmärksammar de orättvisorna som människor med annan hudfärg tvingas utstå men att solidariteten inte nödvändigtvis behövde manifesteras som den gjorde.

Studenter får inte fira sin student på traditionella sättet men det är ok att hundratals människor samlas i en manifestation (hur viktig den än må vara)? Är detta verkligen rimligt? Vad signalerar detta utifrån ett smittspridnings perspektiv?

Jag hoppas bara att alla manifestationer leder till ett stop på polisvåldet, att de skyldiga poliserna blir dömda och att viruset inte spreds genom folkmassan.

One thought on “Är detta social distansering?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *