Tjolöholms slott

Från centrala Göteborg till en liten utflykt till vackra Tjolöholms slott HÄR.

Slottet är ett av de få slott som byggdes i Sverige under 1900- talet. Ambitionen var att skapa ett både representativt och komfortabelt hem och det ståtliga palatset fylldes med dåtidens alla moderniteter, står det i deras broschyr.

Egendomen Tjolöholm är känd sedan 1200-talet och på godset lät paret James Fredrik och Blanche Dickson anlägga dåtidens största svenska stuteri med uppfödning av förnämliga rashästar.

Inträdesbiljetten på 75:- ger dig tillgång till nedre våning av slottet och med det en inblick i den vackra inredningen.

Biljardrummet

Det var här herrarna på slottet drog sig tillbaka till efter aftonens middagsmåltid för att spela ett parti biljard. Så vackert!

Det anslutande rökrummet inreddes enligt sekelskiftens mode i morisk stil och sägs vara det enda rummet på slottet där rökning tilläts.

En cigarr, lite whiskey och en bok saknades :)

The Study, James Fredrik Dicksons privata arbetsrum.

Matsalen

Matsalen är ett rum ritat av Wahlman med ekpanel-klädda väggar och ett utsirat stucktak.

Väggarna är prydda med målningar, bland annat Julius Kronbergs monumentala triptyk “Våren”, “Sommaren” och “Hösten”.

Minns den tiden då jag hade tavlor som var inspirerade av liknande original målningar med änglar, ljusblåa bakgrund och guldramar. Idag vet jag inte ens var de är men otroligt vackra i denna miljö.

Många som sökte sig till slottets gräsområde för att sola, ha en picnic. Otroligt vackert med en utsikt som man gärna skulle vilja ha när man tar morgonkaffet :)

En kaffe i solen och sedan var det dags att åka tillbaka till Göteborg för lite grillning på takterrassen.

Har du möjligheten är en utflykt till detta slott en mysig sådan som passar nog de flesta då vi såg allt från äldre par till barnfamiljer för ett barn kan man alltid locka med att berätta att man ska se hur prinsar och prinsessor bodde.

Önskar dig en trevlig lördag kväll <3

One thought on “Tjolöholms slott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *