Jaget tog ett beslut …

Igår hade jag tre lektioner i psykologi och fanns online för de medan de jobbade med en uppgift ifall frågor dök upp. En av mina elever tittade in på google meet och ville dubbelkolla med mig om han hade förstått Freuds begrepp detet,jaget och överjaget rätt.

Han hade koll på de men gav honom ändå ett exempel.

Jag sitter här vid köksbordet väldigt medveten om att jag har en stor burk Nutella i skåpet. Detet säger till mig ät den, du älskar Nutella så ta lite vitt bröd till den och njut då detet styrs av lustprincipen och vill ha sina begär och tillfredsställelse NU. Överjaget, å andra sidan, säger till mig att låta bli den där burken för även om jag älskar innehållet så kommer jag att ändå ångra intaget då jag borde fokusera mer på konsekvenserna av Nutella ätandet än att få den tillfälliga och kortsiktiga njutningen. Den påminner mig om den idealbilden om hur jag vill agera/vara. Både detet och överjaget sitter på mina axlar och vill två helt olika saker där jaget ska ta slutgiltiga beslutet. Om du ser att jag har spår av Nutella runt munnen innan lektionen är slut vet du vem som har vunnit” :)

Han log och om jag öppnade skåpet när lektionen var slut får förbli en hemlighet mellan mig och den här burken …

Kan väl bara säga att idag blir det grönt och nyttigt :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *