Netflix: The Innocence Files

Är du intresserad av vittnespsykologi, om hur vilseledande manipulativa förhör och hur uttalanden som kommer från de som tror sig vara experter kan leda till att en oskyldig person får livstids fängelse/dödsstraff så ska du definitivt titta på The Innocence FilesNetflix, en dokumentär på några avsnitt där du får följa fall som The innocence project engagerat sig.

Minnet jämför många med ett bandspelare. En felaktig jämförelse då ett bandspelare spelar upp samma sak om och om igen medan en minnesbild påverkas av otroligt många faktorer. Otroligt intressant och fascinerande hur osäkert vårt minne är och något som är viktigt att känna till även utanför fältet för vittnespsykologi.

Om någon riktar en pistol mot dig så minskar sannolikheten att du kommer att minnas förövarens ansikte då din hjärna fokuserar på faran, på pistolen (vapenfokuseffekten) och du har lättare att komma ihåg människors som liknar dig än andra och svårare för att känna igen de som inte gör det.

Ett roligt exempel som jag alltid kommer att minnas var när min väninna Sani och jag åkte till Bahamas för många års sedan. Vid passkontrollen tog mannen som skulle kontrollera våra identiteter mitt pass, tittade på Sani och stämplade för att sedan ta hennes pass, titta på mig och stämpla. I hans ögon var vi vita blondiner helt lika :)

Ingen Hollywood action men en dokumentär som får dig att bättre förstå vissa aspekter av rättssystemet och rättspsykologin.

Du kan även på in på The Innocence Project hemsida HÄR för att ta del av mer information kring det som sägs och visas i dokumentären och för att ta del av dessa advokaters engagemang för att hjälpa oskyldig dömda fångar att få upprättelse och friheten tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *