Bella Ciao …

Igår gick nog mina ögon i kors för tittade på hela säsong 4 av ”La casa de Papel”, en fantastisk serie som tagit världen med storm framförallt efter att Netflix köpte den till sitt utbud.

Säsong 1 och 4 är mina favoriter och det är nog blandningen av de onda som även är goda och de goda som helt plötsligt blir onda, inga klara gränser mellan de snälla karaktärerna och de sk. elaka, de är helt klar suddiga på ett fascinerande sätt.

Något som är intressant i serien är att den skrivs medan scener spelas in, det finns helt enkelt ingen färdig manuskript från första början men en idé som sedan revideras samtidigt som inspelningen pågår. En ovanlig men även spännande strategi av produktionen bakom serien.

En låt som numera är känd i hela världen är Bella Ciao, en italiensk folkvisa (osäker om det är rätt översättning) som jag minns vi sjöng på bussen på våra skolresor i Italien när jag var liten. Minns att min morbror från Sverige följde med när jag gick i grundskolan på en skolresa som tog oss till en äldre man som berättade just om andra världskriget och på bussen sjöng vi alla barn just Bella Ciao. Min morbror tyckte att det var den bästa skolresan han har varit på då den äldre mannen bjöd de vuxna på vin, haha!

Orden i Bella Ciao är ord om frihet, om strid mot diktaturer, om att motstå extremister. Därför blev Bella Ciao symbolen för den italienska motståndsrörelsen och som för alltid förknippas med partisanerna under andra världskriget även om dess ursprung vet man inte så mycket om.

Här kommer texten till låten om du nu vill sjunga med nästa gång du lyssnar på den HÄR.

«Una mattina mi son svegliato,
oh bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
Una mattina mi son svegliato
e ho trovato l’invasor.

O partigiano, portami via,
o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
O partigiano, portami via,
ché mi sento di morir.

E se io muoio da partigiano,
o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
E se io muoio da partigiano,
tu mi devi seppellir.

E seppellire lassù in montagna,
o bella, ciao! bella, ciao! bella, ciao, ciao, ciao!
E seppellire lassù in montagna
sotto l’ombra di un bel fior.

En italiensk låt som jag sjöng alltid med i min ungdom är Umberto Tozzis ”Ti amo”, en låt som också är med i serien HÄR.

Och med detta önskar jag dig en trevlig Påsk <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *