Vad tyckte du?

Klockan är 03.15 och har ännu inte somnat. Om 3 timmar ska jag gå upp så får nog köpa med mig en dubbel espresso imorgon när jag ska åka till jobbet. Inte kul alls att inte kunna somna … Tips?

Till något helt annat. Vid 21.15 satt jag, likt majoriteten av oss som bor i Sverige, fastklistrad framför teven med min dotter för att titta på Stefan Löfvens tal till svenska folket HÄR.

Personligen trodde jag nog att vår statsminister skulle komma med informationen om att vi skulle sättas i karantän i ett par veckor eller med budskapet att om svenska folket inte klarar av att på egen hand ansvara för den sociala distansering som är så viktig för att inte sprida Coronaviruset kommer de att tvinga oss till det.

Mellan raderna var nog innebörden av orden något åt det hållet då han påtalade vid några tillfällen att nya restriktioner kan komma och då väldigt snabba sådana om så krävs. Det är nu svenska folket ska visa sitt ansvar genom att följa de direktiven vi har fått. Om vi alla gör det så kanske vi slipper den karantänen som många andra länder har tvingats till i ytterligare ett drastiskt försök att stoppa viruset.

Min personliga åsikt är att Stefan Löfvens tal var saklig, diplomatisk, hjärtlig och rak och även om den var inspelad tyckte jag att den gick igenom tv rutan.

Nu gäller det att som medborgare göra sitt yttersta. Blev fundersam när min dotter var ute på restaurang här i Borås i fredags och hon sa att det var fullt som det brukar vara på fredagar. Servitrisen hade handskar men hade det inte varit bra om de även hade lämnat några lediga bord för att skapa lite luft och på så sett se till att gästerna inte är allt för många och allt för nära varandra? Förstår att de är tacksamma att gäster kommer (trevligt att boråsarna stöttar sina lokala favoritställen) men om restaurangerna inte tar sitt ansvar i detta finns risken att de tvingas stänga i ett par veckor vilket blir dyrare än några lediga bord.

Jag undrar om vi människor klarar av det där med ”eget ansvar” och om det inte hade varit bättre att införa en karantän under ett par veckor så att tolkningen i vad man får göra och inte göra är mindre flytande.

Avslutar detta inlägg med den här bilden.

Spanska sjukan 1920 …

Nu är klockan 03.40 och bara för mig att inse att det blir en sömnlös natt …

4 thoughts on “Vad tyckte du?

    1. Då jag tar del av vad som händer i Italien så har jag nog sedan tidigare förstått att det är riktigt allvarligt tyvärr men statistiken i Sverige är än så länge betydligt lugnare än vad andra europeiska länder visar. Dock vet man också att det kan snabbt gå upp så viktigt att alla förstår och den uppmaningen tyckte jag var rak och tydlig igår kväll …

  1. Vi svenskar har ju även i vanliga fall ett behov av ett visst avstånd till våra medmänniskor, så tror nog att vi kommer klara av den sociala distanseringen utan problem.

    1. Ja, svårare nog för italienare och spanjorer som är mer vana att umgås nära varandra. Å andra sidan har jag hört om restauranger som har lika många gäster som tidigare här i Borås och då har man nog inte riktigt förstått hur viruset sprider sig …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *