Får din tonåring gå hem själv sena kvällar?

Natten mellan fredag-lördag och lördag-söndag har min dotter jobbat mellan 17-00 och även om det bara är ca 700 från stället där hon jobbar vissa helger till vår lägenhet så har jag väldigt svårt för att låta henne gå hem själv, trots att det är bara midnatt en vanlig lördag kväll.

Anledningen är vad denna bild så tydligt visar.

Detta är en av gatorna i centrala Borås strax före midnatt en helt vanlig lördag kväll. Var finns människorna?

Jag bor i en stad med ca 100.000 invånare så inte en av de minsta i Sverige och inte en av de största. Borås är en väldigt trevlig stad med mysiga uteserveringar på sommaren och väldigt bra restauranger men på höst och vintertid så förvandlas den till en mer spöklik stad.

Förvisso regnade det igår men det är just att det är så få människor ute som rör på sig som gör att oron finns där.

Minns så väl när jag som tonåring bodde med en väninna några månader i centrala Bologna, faktiskt bara 100 m. från där min syster med barn bor idag. Jag gick ofta en kvällspromenad med min hund vid 2 på natten och det var alltid så otroligt många människor ute som rörde på sig oavsett säsong och väder.

Personligen känner jag mig nämligen mycket säkrare och tryggare i att gå där mycket folk rör på sig än på ett ställe där du kanske möter 2-3 personer som jag gjorde igår när jag hämtade min dotter.

Hade hoppats kunna vara en lugnare och coolare mamma som de flesta föräldrar verkar vara men för mig visar bilden ovan tydligt anledningen till jag hämtar, anledningen till att jag minimerar gångerna både jag och hennes pappa och extra mamma låter henne gå hem själv.

Försöker jobba med mig själv för att inte vara så orolig men när jag som igår möts av detta så har jag väldigt svårt för att ändra mig, tyvärr …

6 thoughts on “Får din tonåring gå hem själv sena kvällar?

  1. Jag tycker att det är bra att du går och möter henne. Jag hade nog gjort samma sak, och kommer säkert att göra det när mitt barn är äldre.
    Jag kommer själv ihåg att jag tyckte det va läskigt när jag var ung och man skulle gå hem själv när det var helt öde..

    1. Håller med dig. Numera går jag inte så gärna själv när det är mörkt ute, har rakat ut för två obehagliga upplevelser de senaste åren så har blivit medveten om att ”det kan hända en själv” och inte bara andra …

  2. ”Det händer inte mig,men tänk om det händer dig. Man kan möta fel personer precis vid dörren och vara helt ensam. Det är rätt tänkt och särskilt om man läst så mycket kriminologi, då ser man vad andra inte ser.

    1. Man blir nog lite extra orolig när man läser om kriminalitet och tittar på true crime dokumentärer … Borde nog ägna min tid åt lite mer romantiska komedier kanske =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *