Vem är du egentligen?

I eftermiddag ska jag undervisa i ämnet psykologi där vi just nu går igenom delmomentet personlighetspsykologi, den gren inom psykologin som studerar människan som person. Detta innefattar det vi har gemensamt med andra men även det som särskiljer oss.

Personlighet kan ses som en sammansättning av olika personlighetsdrag som formas i en härlig samspel mellan arv & miljö.

Att ta reda vem man är och hur tester definieras oss kan vara rätt så intressant men har man facebook så har de stenkoll på vilka vi är. Har du inte sett dokumentären ”The Great Hack” på Netflix rekommenderar jag den varmt för persondata är idag den nya oljan, så värdefullt är det för bolag som säljer produkter och/eller idéer att kunna rikta in sig på rätt måltavla. I dokumentären kommer det fram att bolaget Google Analytics använde sig av personlighetstestet OCEAN ( openess, conscientiousness , extroversion, agreebleness, neurotism) som även kallas för The Big Five.

Det jag dock ville rekommendera här är två föreläsningar om introverta/extroverta personlighetstyper som finns att fritt titta på Ted Talks.

Brian Little kan jag ha rekommenderat tidigare men man kan inte annat än att älska denna introverta man som bjuder på en härlig föreläsning med humor. Se den HÄR. Otroligt intressant att sättet att tala om exempelvis en tredje person skiljer sig mellan introverta och extroverta för att inte tala om att extroverta kvinnor leder när det gäller vissa sängaktiviteter (själv är jag dock introvert åtminstone när det gäller hur jag kommunicerar om andra =)

Nästa föreläsare är Susan Cain som har blivit advokat trots att hon inte fick läsa sina böcker på det där sommarkollo när hon var liten. Susan ser du HÄR. En intressant föreläsning för oss lärare att titta på men även för de oroliga föräldrar som kanske har ett barn som inte vill umgås med andra i den utsträckning som denna extroverta värld kanske önskar.

Som den introverta personen jag är ska jag nu sitta här en stund och ladda i tystnad innan jag ska agera som extrovert framför 25 ungdomar …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *