Jack the ripper tour …

Att åka iväg 2-3 nätter till någon stad innan Jul hoppas jag kan bli en liten tradition. Förra vintern var vi i Wien i 3 nätter för att i år åka till London i 2 då jag jobbar och kunde inte vara bortrest mer.

Anledningen till att jag valde London och inte en stad där jag inte har tidigare varit har nog framförallt med att jag ville bocka av en av mina ”want to do” på min bucket list där bland annat står att gå ”Jack the ripper Tour”.

Är man intresserad av lite kriminologi så finns nog få fall som är mer intressanta än den allra första dokumenterade seriemördaren i historien: Jack the ripper!

Kl. 17 på lördag eftermiddag i en kylig London mötte vi vår guide George och övriga 5 som skulle gå denna Tour framför tunnelbanestationen Aldgate för att därifrån börja denna 2 timmars vandring som tog oss på de platser där man fann kropparna på de kvinnor som Jack the ripper så brutalt mördade.

Det finns många kvällsvandringar men den jag valde till oss är DENNA. Anledningen till att jag valde den bland övriga är att jag läste recensionerna och fastnade för hur guiden George beskrevs (såg inte när jag tog den att bilden var suddig =(

Efter att ha lyssnat på hans engagerade beskrivningar, teorier, allmänna spekulationer så kan jag inte annat än att instämma. En helt underbar guide som pratade om fallet kring Jack the ripper med en otrolig engagemang, en sådan som man har svårt att förstå att man kan ha om han har samma Tour ett par eller flera gånger i veckan.

Vi förflyttade oss mellan olika kvarter i det som brukar benämnas som viktorianska London och vi fick vandra i det som en gång i tiden var en farlig del av London kallade White Chapel där fattigdomen var vardag, våldet alltid bakom hörnet och alkoholism och prostitution inget ovanligt alls.

Vad vet du om den mystiske Jack the ripper? Vet du vilket år han mördade? Vet du hur många kvinnor som man tror föll offer för honom? Redan då försökte man linka morden genom att titta på något som idag kallas för modus operandi. Visste du att en av offren var svensk? Vilka kvinnor mördade han? Hur? Vilka misstänkte man då? Så många frågor där många av svaren finns förutom den allra viktigaste: VEM?

HÄR kan du läsa lite fakta kring Jack the ripper och självklart saknas det inte spekulationer där en kan kopplas även till kungafamiljen …

Under vandringen såg vi en man springa efter en rånare och även om man kunde under ett ögonblick tro att det var två inhyrda skådespelare var sanningen att det var for real istället.

Vi avslutade vid en gata nära denna pub som associeras kanske med vår första serial killer.

Glöm inte att ha med dig lite kontanter för att lämna dricks om du är nöjd med din guide. Det var verkligen vi …

Lämnade London med en större kunskap kring hur det var i London (speciellt i East End området) på den tiden så förutom en guidning i Jack the rippers offer får du även en historisk förståelse för hur det var då.

Nu skriver jag en liten ”check” på min bucket list för älskar att avsluta ett år med att ha gjort något av de sakerna som står där…

4 thoughts on “Jack the ripper tour …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *