När är det ”grovt förtal”?

I onsdags tog jag en kaffe med några kollegor i skolans kafeteria och diskussionsämnet blev #metoo kampanjen.

Vidare pratade vi om huruvida man får/inte får ”hänga ut” andra människor på sociala medier där utpekandes av en person kan gillas och delas av andra människor utan att dessa har någon som helst insikt i vad som är sant/inte sant i de orden. Den typen av inlägg kan få en enorm spridning …

Människor gillar och delar utan någon större eftertanke, mest av upprördhet för att visa att de stödjer den som har formulerat orden.

Att vi därför hamnade och prata om fallet med Cissi Wallin är inte alls främmande då hon står åtalad för grovt förtal av Fredrik Virtanen efter våldtäktsanklagelserna på Instagram 2017 då hon publicerade anklagelsen i ett inlägg i samband med just #metoo kampanjen. Viktigt att veta att hon i detta inlägg även påstod att flera andra tjejer/kvinnor hade samma erfarenhet.

Cissi Wallin polisanmälde år 2012 Virtanen för den våldtäkt hon påstår ägde rum 2006. Påstod därför att förundersökningen lades ner pga. brist på bevis. Ord mot ord där den ena parten säger att den andra har våldtagit henne medan andra parten påstår att han aldrig har våldtagit henne.

HÄR kan du läsa vad lagen säger gällande grovt förtal för vad tycker ni, kommer Cissi Wallin att dömas för detta?

Får vi människor skriftligt och offentligt på sociala media skriva vad som helst om andra, anklaga de för exempelvis brott och tagga de med namn med kanske förödande konsekvenser för den utpekade person utan att skulden har prövats? Och var finns yttrandefriheten annars?

Personligen anser jag att uthängning på nätet kan liknas offentliga hängningar där alla som gillar och delar bakom en skärm är åhörarna på torgen som samlas för att se någon hängas. Det kanske låter hårt men det är faktiskt så jag känner när jag ser hur människor kommenterar/gillar och delar utan någon som helst eftertanke och utan att veta något om huruvida det är sant eller inte.

Är du intresserad av vad två svenska brottsmålsadvokater säger i fallet om Cissi Wallin och Örjan Ramberg lyssna på den intressanta podden Skyldig där just avsnitt 16 handlar om vad de själva tror kommer att hända i dessa två uppmärksammade fall.

Väldigt intressant och aktuellt ämne som är viktig då detta är en ny fenomen som är viktig prövas. Nu lite mer kaffe innan jag ska starta dagen med en promenad <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *