Att låtsas vara god för 60 miljoner euro …

Det finns vissa nyheter, vissa brott som fascinerar vilket man kan tycka är märkligt i sig men ni har kanske läst fallet Anna Delvey, en ung kvinna som åkte till NY 2014 och utgav sig för att vara en konstintresserad arvtagerska från en väldigt förmögen tysk familj.

Genom att påstå sig vara god för ca 60 miljoner euro, vara på de rätta ställen, umgås med de rika och berömda, leva ett lyxliv i mer än tre år tack vore bland annat ett banklån hon lyckades få igenom greps hon till slut 2017 misstänkt för bedrägeri. HÄR kan du läsa en av många artiklar kring henne.

Brottet kändes väldigt mycket film för hur lyckades hon leva i överflöd och lura så många människor att hon var någon hon inte var?

Rättigheterna till en serie kring henne och brottet hon lyckades begå köpte Netflix genom att erbjuda henne en massa royalty samt 15000 dollar per avsnitt. Summorna hon skulle tjäna på sitt brott är flera men frågan är enkel: kan man moralisk och rättsligt acceptera att någon tjänar pengar på sina brott?

Nu har The New York state Attorney General´s office försökt stoppa henne utbetalningar genom att åberopa ”the Son of Sam Law”, som förhindrar dömda brottslingar att tjäna pengar på att sälja sin story. Namnet the Son of Sam efter den kända seriemördaren David Berkowitz som just skulle stoppa David att sälja sin story för att den skulle bli en bok och film.

Egentligen förbjuder inte lagen att de ska tjäna pengar men den innbär att the New York State Crime Victims Board behåller summorna tills man bestämmer om förtjänsten ska istället gå till offren istället.

Själv undrar jag när serien kommer att bli klar så att denna true crime story kan ses på Netflix. Dock väldigt intressant huruvida de dömda får tjäna pengar på serier/filmer och böcker…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *