Skyldig …

Under sommaren tror jag att det är några fler som lyssnar på poddar.

Älskar personligen böcker (älskar doften och känslan av en ny bok) men just på stranden eller på kvällen när jag inte orkar anstränga ögonen så är det så otroligt skönt att lyssna istället för att läsa.

Min väninna Tania tipsade häromdagen om podden ”Skyldig” som jag nu har lyssnat flera avsnitt av och därför vill jag tipsa vidare om den då jag tycker att den är väldigt intressant och välgjord.

Det är försvarsadvokaterna Kristofer Stahre och Martin Persson som möts i den och diskuterar olika intressanta ämnen kring sina yrken.

Lyssnade igår på avsnittet om våldtäkt. Visste du exempelvis att i Sverige är fri bevisning tillåtet (ex: att man har berättat vad man har varit med om för en annan person som i sin tur blir vittne för händelsen? Motsatsen är legal bevisteori (dvs. det måste finnas ett antal vittnen som måste ha sett något för att det ska vara bevisat). I USA tillåter man exempelvis inte hörsägen som bevisning vilket man istället gör alltså i Sverige.

Att därför berätta för vänner och bekanta vad man har varit med om man blir utsatt för brott kan i vissa fall bli den där avgörande faktorn, så viktigt att veta och därför att berätta. Kan detta dock detta även leda till att någon oskyldig anklagas och döms?

Ett litet tips denna morgon. Ska nu köra mor till kusten, åka hem igen, vänta på Mikkan och åka till kusten igen =)

4 thoughts on “Skyldig …

 1. Hej! Kolla verklighetens ” Lilja Forever” tjejen va fruktansvärt utsatt av äldre män som tvingade henne till Prostitution, det slutade med att tjejen tog livet av sig, hennes väninna såg bara timmar innan hon tog livet av sig vilken Man det va som grovt misshandlade henne. Det fanns namn på precis alla männen som låg bakom hennes öde. Hjälpte det? Svar Nej.
  Väninnan anmälde, namngav mannen (männen), men nej, det hjälpte inte, fanns inte tillräckliga bevis m,m, så allt lades ner.
  Hemskt att det ska va så, känns i dags läget som om man ska behöva ha ”film” på näst inpå allt för att fälla alla dessa Idioter som misshandlar och våldtar och rånar.
  DNA utvecklingen har ju turligt nog gått framåt men ändå, tänker på att så många gärningsmän frias, förstår bara inte vårt Rättssystem o då främst åklagarsidan som släpper o lägger ner ärendena ett efter ett.

  När jag inte kan sova så har det blivit så att jag går in på Netflix och kikar på någon dokumentär, valet denna gång har blivit att följa en kille som åker runt i Världens värsta fängelser för att prata o tillbringa 1 v där tillsammans med brottslingarna.
  Mycket intressant program faktiskt, när killen kom till ett av Nordens fängelser i Oslo höll han på att smälla av, han förstod knappt att det va ett fängelse han kommit till, jämfört med alla de andra länders fängelse han besökt så va ju detta rena rama himmelriket han kommit till.
  Stoppar här innan jag skriver en Roman ;) Kika in o kolla, sen när det gäller ”Lilja Forever” så har Journalisten Janne Josefsson gjort ett reportage om det som går att se på Svt play. Ha det bäst i sommarvärmen/Renèe

  1. Hej! Den dokumentären har jag redan sett som de flesta dokumentärer på Netflix. Tycker att verklighetsbaserad är så otroligt mycket intressant så sällan jag numera tittar på en vanlig film som inte är verklighetsbaserad … Den historien du skriver om är fruktansvärd och håller med dig om att idag krävs det otroligt mycket för att en person som har begått en våldtäkt ska dömas för det då det oftast står ord mot ord. Var finns den dokumentären om henne? Ska googla så dyker den säkert upp, tusen tack för tipset snälla men lyssna på den podden för den är rätt så intressant om man funderar på brott och juridik … Ha en underbar dag …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *