Då dömda men oskyldiga …

Vädret har bjudit på regn förutom fredagen som bjöd på strålande sol så det har blivit en hel del serier måste jag erkänna dessa dagar så måste bara tipsa om en nyhet på Netflix, en serie på 4 avsnitt som handlar om det kända och omtalade fallet Central Park five där en vit kvinna blev brutalt misshandlad och våldtagen under sin joggingtur.

Fallet tog en av våra professorer upp under en föreläsning i rättspsykologi som ett skräckexempel på hur en fruktansvärt förhör kan gå till, en sådan vars främsta mål är inte att hitta vem som begick brottet men att hitta någon/några att tvinga fram ett erkännande genom den manipulerande och aggressiva Reid tekniken för att kunna stänga ett high profile fall som median skrev väldigt mycket om.

Året var 1989 och detta blev kallad för århundradets brott i New York.

Politik … Ingen teknisk bevisning eller vittne mot dessa killar, ”bara” hemska förhör. Att det var 5 unga killar mellan 14-16 år som blev orättvist anklagade och dömda till ett fruktansvärt brott gör händelsen ännu mer allvarlig. Rättssystemet är definitivt inte alltid rättvis … De pressades att erkänna, de blev dömda till långa straff men alla var oskyldiga.

Idag är det alltså friade från alla anklagelser som New York city dömde de till efter att en annan fånge erkände att det var han som hade begått våldtäkten och misshandeln i Central Park, DNA från honom matchade det man hade säkrat samtidigt som han kunde berätta detaljer som stämde och som ingen annan hade kunnat veta.

Tycker att serien lyfter fram även en annan viktig och hemsk faktor som dessa män fick uppleva när de hade avtjänat sina fängelsestraff (och innan de blev friade från detta brott). Svårigheten om inte omöjligheten för vissa att kunna börja om på nytt när hela systemet stämplar dig som brottslig.

Det är tur att Donald Trump inte var President då för han gav sig ut i median och man tror att han påverkade den allmänna opinionen. Har man erkänt (trots att de blev manipulerade till det) så är man skyldig. Så enkelt är det inte alltid Mr Trump…

 

Trump köpte en annons som gick ut på att påverka bilden om killarnas skyldighet.

En annan person som man nog har svårt att förstå och finna rättvis och sympatisk är Linda Fairstein som drev målet mot killarna. Kan inte annat än att undra vad som drev henne till att sätta dit oskyldiga pojkar. Troligtvis är svaret väldigt enkelt: rädsla, en känsla som tyvärr grundar sig ofta på fördomar.

Ska du idag ha en lugn söndag och det är lite grått hos dig som här i vår småstad så får du i denna ca 4 timmars lång serie en inblick kring detta fruktansvärda kända fall som skakade New York.

Snart ska jag själv gå ut och springa lite för behöver lite luft efter en gårdag framför Netflix …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *