Visste du att …

Häromdagen fick jag mitt röstkort från Italien gällande EU valet och samtidigt kom ett mail från en journalist på Borås Tidning som ville gärna ha svar på 2 frågor: vilken är den viktigaste valfrågan i landet jag kommer ifrån samt vad EU har betytt för mig.

Även om jag inte hade tänkt rösta i både Italien och Sverige svarade jag att jag borde vara mer insatt då jag får rösta åt båda länderna men detta visade sig vara helt galet fel enligt mina kollegor som undervisar i samhällskunskap på gymnasiet.

Enligt vad de berättade för mig så är det olagligt att rösta åt båda länderna även om ingen kontroller finns för att se till att vi som har dubbla medborgarskap inte gör det. En av mina kollegor sa att man kan få upp till 5 års fängelse!!! Tur att jag ändå inte hade tänkt rösta 2 gånger men även en hel ny kunskap om att om jag hade gjort det så hade det varit olagligt.

Googlade precis och HÄR finns en av några artiklar som just belyser detta. Kanske att jag inte är den enda som var ovetandes av detta även om det är rätt så logiskt att så är fallet.

Så om du har dubbelt medborgarskap tänk att du endast får rösta åt ett land i EU valet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *