Halden prison …

I ämnet sociologi som jag vikarierar i under ett par månader ska jag nu gå igenom lite kring det alltid aktuella ämnet brott och straff.

I Norden till skillnad från de flesta fängelser i USA har man valt att se att själva straffet består i att man tvingar de intagna att bo på fängelset, dvs. man tar bort deras frihet utan att för den saken skull lägga till momentet ”hämnd” i deras vistelse.

Vill du se den mest humana fängelset i världen så heter den Halden Prison och det är en maximum security fängelse som dock ser väldigt annorlunda ut från de vi ofta ser i filmer och dokumentärer från USA. Tom. jag fick en liten chock över hur det ser ut och hur tankarna går kring rehabiliteringen. Otroligt intressant för den som vill googla och läsa vidare.

Ta en titt på 1 1/2 minut HÄR

Michael Moore har också besökt två norska fängelser  HÄR.

Statistiken de visar upp är häpnadsväckande. Ca 15-20% återvänder till skillnad från 60-80% i USA.

Slutsatser?

 

4 thoughts on “Halden prison …

  1. Men tack, igen för tips ;) Haldens fängelse har jag läst mycket om, men helt dokumentären, ska se den i natt på jobbet ;)

    Halden är förresten min barndomsby, där jag är född och uppvuxen ;)å ändå har jag missat detta ;)

    1. Vilket sammanträde att du är född där. Det ser verkligen inte ut som de klassiska fängelserna man är van att se i amerikanska filmer/dokumentärer, googla så kommer du till en dokumentär på ca 1 timma, väldigt intressant <3

  2. Så jäkla intressant! Aldrig hört talats om fängelset men det ser mer ut som om de intagna åker på semester än annat?

    1. Om du söker på youtube finns ett klipp om hur de hälsas välkomna med frågor som ”har du suttit i fängelse innan?” men tonläget är precis som om väktaren frågar ”har du varit i Grekland innan?” Väldigt intressant och all forskning tyder på att hårda straff får bara en motsatt effekt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *