Har du sett ”Leaving Neverland”?

Igår tittade jag på första och ikväll på andra avsnittet av ”Leaving Neverland” , en dokumentär på totalt 4 timmar som visas på SVTplay och som skildrar berättelsen om sexuella övergrepp som Wade Robson och James Safechuck påstår sig ha blivit utsätta för som barn av Michael Jackson under en period på flera år.

Jag är ofta skeptisk men måste erkänna att jag, efter att ha hört de prata och beskriva hur utnyttjandet gick tillväga finner dokumentären otroligt viktig och relevant oavsett vem man väljer att tro på.

Enligt min personliga åsikt är den även trovärdig. Något jag nämligen kan intyga och som dokumentären lyckas beskriva är att alla sexuella övergrepp handlar inte nödvändigtvis om tvång något som ordet ”övergrepp” i sig kan tyda på. Nej, sexuella övergrepp mot barn kan även handla om en förförelse som man endast som vuxen kan titta tillbaka och se det för vad det verkligen var.

Den sexuella förförelsen som (enligt deras berättelser) dessa två pojkar blev utsatta för innebar nämligen att de aldrig riktigt förstod att det de utsattes för var övergrepp och inte kärlek, då de älskade Michael.

Att bli uppmärksammade av en av de största artisterna i världen, att känna sig utvalda och få uppleva allt det som Michael kunde få de att uppleva är en förförelse som såg inte endast pojkarna som objekt men även deras familjer som aldrig riktigt förstod vad som hände deras söner då de var så förblindande själva av uppmärksamheten, tacksamheten och upplevelserna de fick ta del av.

Trailern HÄR

Regissören Dan Reed lyckas i dokumentären lyfta fram två mänskliga och nakna berättelser om hur sexuella övergrepp mot barn kan gå till och därför en viktig dokumentär oavsett vem man väljer att tro på.

Som jag tidigare har berättat blev jag som liten tjej själv sexuellt utnyttjad av en äldre man som var vaktmästare på det badhuset där vi barn lärde oss att simma. Vi älskade att vara på hans kontor och han bad mig alltid sitta på hans knä något jag gladeligen gjorde. Att hans händer sökte sig fram dit de aldrig skulle förstod då inte vara fel, som barn betydde det endast att han tyckte om mig, något jag var glad för då. Flera år senare så tänkte jag tillbaka på det och insåg att jag hade blivit sexuellt utnyttjad av en äldre man/pedofil utan att ens veta om det då jag saknade språket för vad jag hade blivit utsatt för.

Så viktigt att inse att sexuella övergrepp går inte alltid till som ett övergrepp likaså behöver inte en våldtäkt innehålla  våld från förövarens sida då offren vid flertal tillfällen ”fryser” och gör inget motstånd. Så viktigt att inte låta begrepp vilseleda oss från vad det är.

 

8 thoughts on “Har du sett ”Leaving Neverland”?

  1. Har du sett den 3:de säsongen av true detective? Om inte så titta! Tror du skulle tycka om det. Hade varit kul att veta hur lång tid det tog för dig att förstå vad som egentligen hänt, det tog mig många avsnitt att klura ut det, då jag gick in i alla fällor som de la upp ?

    1. Måste kolla men den är på HBO tror jag. Vad är det i ”True Detective” du gick på som du skulle vilja veta hur lång tid det skulle ta för mig att förstå? Blir ju lite nyfiken nu =)

    2. haha, det är ett fall som förblivit olöst i många år, och detektivet sitter på sina äldre dar och tänker igenom allt som hänt i fallet. Ibland ramas det in på ett visst sätt så att misstankarna faller på någon av de inblandade, och jag köpte det varje gång och tänkte att det var just den personen som var skyldig ? blir inge bra detektiv av mig inte!
      När jag hade tittat på hela serien talade jag med min mor som endast hade sett något enstaka avsnitt men hon visste vad som hade skett i fallet redan då. Så hon va lite skarpare än mig kan man säga ? hursomhelst tror jag att du skulle tycka om serien! Den är lite speciell då den utspelar sig i totalt 4 olika tidsrum så berättelsen hoppar fram och tillbaka mellan åren då fallet inträffade, när ny information tillkom samt nutid! Hoppas du får tag på den ?

  2. Denna dokumentär gav en hel del att tänka på, verkligen! Kolla även youtube och den show Oprah gjorde i samband med denna dokumentär. Hon har båda killarna och regissören som gäster och man ser tydligt hur dåligt James fortfarande mår över vad som hänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *