Ondskans psykologi …

Idag har jag haft två lektioner i psykologi där socialpsykologi är delmomentet jag går igenom med en av klasserna. Oftast när man pratar socialpsykologi på gymnasiet är det tre kända namn som har med konformitet och auktoritet att göra: Salomon Asch, Stanley Milgram och Philip Zimbardo.

De två sista namnen har gjort experiment som brukar benämnas för ”ondskans psykologi” då de har testat hur långt helt ”vanliga” människor kan gå och går när de lyder en auktoritet eller när de går in i en roll där miljön är tillåtande.

Vad som menas med detta kan man lätt ta reda genom att googla på deras namn men vill lyfta fram och rekommendera er att se Philip Zimbardos kända experiment ”The Stanford Prison experiment” där syftet var att studera hur människan agerar i fångenskap och hur sociala roller påverkar ens beteende.

Efter att ha annonserat i en tidning där han erbjöd 15 dollar om dagen till de studenter som skulle bli utvalda att delta i experimentet delades dessa helt slumpmässig i fångar och fångvaktare. Experimentet skulle vara i 14 dagar men fick avbrytas dag 6 pga. många av fångvaktarna bedömdes uppvisa rent sadistiska drag.

Detta kända och omtalande experiment som utfördes 1971 (samma år som jag föddes) fick åter stor uppmärksamhet efter att de chockerande bilder över hur ”vanliga” amerikanska soldater torterade, nedvärderade och misshandlade irakiska fångar i det kända Abu Ghraib fängelset samtidigt som de själva poserar med ett leende på läpparna på korten bredvid de.

Bush administrationen menade att det var soldaterna själva som var ”ruttna äpplen” och skulle åtalas för sina horribla handlingar. Under en av dessa rättegångar blev just Philip Zimbardo inkallad av försvarssidan för att förklara att det var fängelsemiljön som påverkade dessa annars helt vanliga och trevliga människor att bli de ”ruttna äpplen” som de flesta av oss såg på bild år 2004 då dessa kom ut. Zimbardo menar att hans experiment är inget ursäktande psykologi men påvisar hur vi människor kan bli när vi setts i en ond miljö.

På SFanytime finns en film/dokumentär HÄR om just Zimbardo experiment från 1971 som speglar vad som hände under de 6 dagarna som experimentet pågick. Se den, du kommer att bli påverkad …

HÄR trailern.

Avslutningsvis om du tyckte att filmen/dokumentären var intressant så tycker jag att du ska titta på Dr Zimbardo prata på Ted Talk om hans experiment HÄR.

Hans bok ”The Lucifer effect” beställde jag samtidigt som jag beställde senaste kurslitteraturen för den delkurs jag gör nu i kriminologi. Den ska jag läsa under sportlovet tänkte jag …

Lite länkar och tips till dig som är intresserad av det som vi inte alltid kan förstå …

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *