Att driva butik … del 3 =)

Detta inlägg gäller nog framförallt de som har eller planerar att öppna butik/verksamhet själva, utan någon kollega. Lovar att det som kanske kan ses ibland som en fördel blir efter några år allt annat än det speciellt om du själv är låst till butiken med dess öppettider utan någon möjlighet till att ha någon anställd som gör det möjligt för dig att komma ut och ta en lunch eller fika.

Driver du en butik eller liknande verksamhet med en väninna eller kompanjon så tänk verkligen på att ni skriver ner på papper ALLT det ni tror är ”reglerna” som ni ska förhålla er till. Det man tror båda är införstådda med är inte alls en självklarhet när det väl är dags att erinra sig det man hade sagt, detta då vi lätt kan missuppfatta eller tolka fel omedvetet eller inte.

Minns så väl när min fd kollega och jag blev inkallade på möte av vår fd hyresvärd och när vi gick ifrån mötet så hade vi förstått det han hade sagt till oss helt olika. Den gången visade det sig att det var min version av hans utsaga som var rätt  men det finns de gångerna då man själv tolkar ord fel. I det fallet handlade det inte ens om att ena versionen var bättre eller sämre för oss eller någon av oss, bara om den mänskliga faktorn att man hör och tolkar olika.

Skriv ner ALLT som kan och SKA skrivas ner. Tider hur ni ska jobba och jobbar, pengar som har lånats in till företaget. Är de lånen på dig personligt eller företaget som lånat in de? Det som kan kännas tråkigt och onödigt att skriva ner på papper lovar jag är otroligt viktigt att göra ifall att det där pappret behövs ta fram. Ge dig själv eller er möjlighet till att bråka om det onödiga bara av den enkla anledningen att ni trodde att …

Driver du en verksamhet själv så är man verkligen själv vilket jag har fått erfara de senaste 3 åren med butik. Istället för att söka mig till det sociala umgänget när jag väl hade stängt butiken blev jag istället mer och mer asocial.

Tänk att de där kollegorna som du dricker kaffe, tar en lunch med och pratar de där 5-10 min. på dagen med är inte en självklarhet för alla.  Att vara gymnasielärare är lite som att vara egen men inte med den självklara fördelen att ha kollegor som frågar om jag hinner med en kaffe innan nästa lektion.

Ni anar inte hur jag uppskattar de stunderna … och så älskar jag när någon ibland bjuder på fika i vårt arbetsrum så att vi kan sitta även där en liten stund vid de enstaka tillfällen mellan de lektionerna som annars präglar intensivt dagen.

Lena bjöd häromdagen på denna otroliga kardemumma kaka. Mums sa det så hade vi alla tagit 1-2 bitar av den.

På skolan där jag är har de flesta lärarna jobbat i flera år, få som byter och enkätundersökningar som har gjorts visar just att den största faktorn är att alla trivs så mycket med varandra.

Bästa kollegor och en fantastisk ledning som jag tycker gör ett otroligt bra jobb.  Från att ha varit ensam i en butik till att dela ett kontor med andra, att höra röster, någon som ställer en fråga, någon att ställa en fråga till… inget jag tar som en självklarhet efter de senaste 3 åren <3

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *