Anledningen till att Molly är skelögd?

Min Molly är en helig Birma katt och dess historia lyder som följande om man googlar:

Lao-Tsun-templet i Asien byggdes för att tillbe gudinnan Tsun-Kyan-Kse. Hon var en gyllene gudinna med safirblå ögon. En av prästerna i templet, Mun-Ha, brukade knäböja vid gudinnans staty med den vita tempelkatten Sinh sittandes bredvid sig. En kväll angreps templet när Mun-Ha bad till gudinnan och han blev dödad. I Mun-has sista stund lade Sinh sina tassar på Mun-Ha och vände sig till gudinnan. Dess färg ändrades omedelbart från vit till guld och ögonen blev blå, precis som gudinnans. Benen blev bruna men där tassarna vidrörde dess herre, förblev de vita som en symbol för renhet. Alla andra katter i och runt omkring templet genomgick samma förändring. Sinh stannade hos sin herre de följande sju dagarna då den också dog, och Sinh tog med Mun-has själ till paradiset. Än idag tror man att när en helig tempelkatt dör, följer en prästs själ katten till paradiset.

När templet åter angreps år 1919 hjälpte Auguste Pavie och major Gordon Russell tempelprästerna. Som tack gav prästerna männen ett birmapar för avel och det blev grunden till rasen i västvärlden. Båda männen bodde då i Frankrike. Det gick mycket bra för den heliga birman under en period men i slutet av andra världskriget fanns det endast ett birmapar kvar. Återigen krävdes det hårt arbete för att hålla rasen vid liv.

På 1960-talet importerades de första heliga birmorna till Storbritannien. Kattungar från dessa avelsprogram exporterades till andra länder runt om i världen. År 1966 godkändes den heliga birman som ras i Storbritannien och år 1967 i USA. I Europa är rasen känd under sitt traditionella namn, Burmas heliga katt.

Har ibland sett att hon är lite skelögd vilket är rätt så charmigt i sig men när jag var i Bologna under Julen så bläddrade jag i en bok om olika kattraser och läste att vissa Thai raser förklarar att katterna är skelögda med olika legender där en av de menar att förklaringen finner man att en gravid liten katt blev lämnad att övervaka och skydda en guldpokal hos Buddha och för att hon skulle utföra sitt jobb som bäst lämnade denna lilla honkatt aldrig sin blick från det heliga föremålet. Hon förblev så länge i samma position att kattungarna föddes skelögda.

Men lilla söta Molly, tänk att hennes gammalgammalgammalmormor var så noga med att vakta ett föremål i guld medan Molly verkar mer skela när jag bland annat ligger i badkaret =)

Har du hört denna legend tidigare kanske? Älskar legender …

Och apropå något helt annat så är min Instagram @michelacastellari

Processed with VSCO with a4 preset

 

Skulle på onsdag visa när en djurkommunikatör kommer och pratar med Molly men då vi har imorgon föräldramöte i Lerum för alla klass 1 så har vi flyttat det till nästa onsdag kl. 12.

Är du nyfiken på det kommer jag att lägga ut klipp på min insta story så klart =)

6 thoughts on “Anledningen till att Molly är skelögd?

    1. Det är tuft med butiker i småstäder men hoppas du får det att å ihop sig och troligtvis är det lättare om man inte säljer kläder som är en sådan färskvara där säsonger passerar och präglas av erbjudanden och reor … Lycka till med din verksamhet <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *